Президентът Румен Радев призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се кандидатира на изборите и да излезе срещу него в битката за нов държавен глава.

"Време е Бойко Борисов да спре да използва партията си като щит и да защити честта ѝ като се кандидатира за президент".

Това заяви в понеделник Радев на откриването на учебната година на Минно-геоложкия университет.

"След всички изговорени приказки това е логичният изход", допълни той.

Президентът потвърди, че Кристалина Георгиева е била на среща в Президентството в началото на септември, на която двамата обсъдили "световните тенденции в икономиката, развитието на инфлацията и какви могат да бъдат евентуалните последствия за България". Бившият депутат от ИТН Любомир Каримански разви различни хипотези за тази среща, която официално не беше обявена. Сред тях, че се обсъждала възможност Георгиева да бъде предложена за шеф на БНБ. 

Той поздрави служебното правителство, че е започнало да въвежда ред в хаоса в енергетиката, който бил насаден от предишните управляващи, и да обезврежда заложените от тях мини.

"Трябва да се унищожат една по една олигархичните зависимости в енергийната ни система", каза още той. И добави: "Трета поредна седмица цените на тока у нас са едни от най-ниските в Европа".

Радев отговори на въпроси и за работата на вътрешния министър Бойко Рашков, към когото в края на миналата седмица имаше обвинения и от ГЕРБ, и от ДПС в контекста на предстоящите избори. Рашков отново е натоварен с организирането на вота.

"Не се меся в работата на нито един министър, очаквам всички да работят решително. Разчитам на подкрепата на гражданите, които искат промяна и България да бъде нормална, демократична и свободна държава", каза  Радев.

"Очаквам МВР и службите да продържат да работят решително и да защитят честта на предстоящите избори. Грозното явление на купен вот няма място в демократична държава и е странно, че някои партии упорито се асоциират с него", добави още държавният глава.