Американският фармацевтичен гигант „Пфайзер“ (Pfizer) съобщи днес, че е започнал изпитания на среден и късен етап на експериментално антивирусно лекарство за превенция на COVID-19 сред хората, които са били изложени на вируса, предаде Ройтерс.

Компанията и конкурентите ѝ, включително базираната в САЩ „Мерк и Ко" (Merck & Co) и швейцарската „Рош холдинг АГ“ (Roche Holding AG) се надпреварват да създадат първото антивирусно хапче против COVID-19.

„Пфайзер“ съобщи, че ще пробва лекарството, засега ознчавано като PF-07321332 , върху 2660 здрави възрастни участници в изпитанията на и над 18 години, които живеят в едно домакинство с индивиди с потвърдена симптоматична инфекция от COVID-19.

Опитите ще изпробват въздействието на PF-07321332 заедно с ниска доза на ритонавир, по-стар медикамент, широко използван в комбинирани лечения на HIV инфекции.

„Мерк“ и партньорът ѝ „Риджбек байотерапютикс“ (Ridgeback Biotherapeutics) обявиха по-рано този месец, че са започнали да набират пациенти в изпитания от късна фаза на експерименталното им лекарство молнупиравир за превенция на инфекция от COVID-19.

„Пфайзер“ също съобщи по-рано този месец, че е започнал изпитания от средна и късна фаза на PF-07321332 за лечение на COVID-19 при нехоспитализирани симптоматични възрастни пациенти.