22 области са в червената зона, останалите 6 са все още оцветени в жълто. Това показват данните за 14-дневната заболеваемост в страната към 26 септември, обобщени от Нациналния център по заразни и паразитни болести.

Най-висока в момента е официално регистрираната заболеваемост в областите Видин - 456 (тя се приближава много близо до влизането в тъмночервената зона с над 500 заразени на 100 хил. души), Габрово - 436 и Ямбол - 401 на 100 хил. души.

100 процента доминация на Делта

Само Делта вариант при последната партида изследвани от Националния център по заразни и паразитни болести клинични проби. Всички 457 са само т. нар. индийска версия на коронавируса.

Световната здравна организация причислява този вариант към вариантите с повишено значение за общественото здраве.

Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода от 23 август до 9 септември. Изпратени са от 50 различни лечебни заведения, от 26 области на страната.

В таблицата по-долу можете да видите подробна информация за установените случаи:

10 са починалите. 78 са в болница.

НЦЗПБ продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.

Колко са си поставили вече трета доза

Справка в Националната здравно-информационна система към 11 ч. във вторник показва вписани 126 трети дози ваксини срещу COVID-19. Те са приложени от лечебни заведения за болнична помощ, медицински центрове, имунизационни пунктове в РЗИ и ОПЛ. До този момент трети дози са поставени в областите София, Бургас, Пловдив, Варна, Плевен, Враца, Кюстендил, Шумен и Ямбол.