Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането, а не както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е било решено на среща между служебния премиер и външен министър Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, заместник-министъра на образованието Емилия Лазарова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Причината за новата мярка е, че към момента най-много са регистрираните случаи на коклюш сред деца на възраст до 1 година и усложненията при новородените са по-чести. Дори и така обаче новородените остават без защита, така че мярката изглежда доста палиативна и едва ли би имала особен ефект, обясняват педиатри. Експертите препоръчват имунизация на бременните, така че да се създаде защита още на плода, но в имунизационния календар това не е предвидено. Ваксините срещу коклюш, които могат да се купят от аптеките и по желание срещу заплащане гражданите да се ваксинират също са на изчерпване или изчерпани, поради повишения интерес, който е липсвал изобщо в предишни месеци.

Според служебната министърка в склада на Министерството на здравеопазването имало достатъчно ваксини за децата от 2 месеца до 2 години. По думите ѝ имунизационното покритие у нас е над 90%. Над 750 дози ваксини са осигурени в аптеките, обяви тя пред парламентарната комисия по здравеопазване.

Според твърденията ѝ на срещата с Главчев ръстът в заболеваемостта не е била изненада за експертите. Такива пикове се наблюдават обичайно през период между 3 и 5 години. 

В България регистрираните до момента заболели са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.

В детските градини и училищата не трябва да бъдат допускани деца със симптоми на коклюш, се решило още на срещата (въпреки че в началото  заболели или носители могат да нямат никакви симптоми - бел. ред.). Властите призовават родителите също да бъдат отговорни и при най-малките съмнения да спират децата си от училище и да търсят лекарска помощ.

От МОН са готови да реагират при увеличение на заболеваемостта и при необходимост ще бъде въведено обучение от разстояние в електронна среда за отделни паралелки.

Главчев обяви, че Държавните зрелостни изпити и Националното външно оценяване ще бъдат проведени нормално и няма да има деца, които да бъдат ощетени.

„Може да успокоим обществото, имаме готовност да се справим“, е заключил Главчев, доволен от срещата.

Кунчев: Ще предложа до края на седмицата да се обяви епидемия

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш.

Това каза пред журналисти по-късно главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Целта на обявяването на епидемията е, за да може да се издаде и заповед на министъра, чрез която да започне ваксинирането на новородените по-рано, а не както досега – след навършване на двумесечна възраст. По този начин ваксинирането на бебетата ще може да се извършва и на възраст месец и половина, каза още той.  

Коклюш, познат и като магарешка кашлица, е остра респираторна инфекция, което протича с характерна конвулсивна кашлица, посочиха от сайта "Плюс мен", създаден от Министерството на здравеопазването с цел популяризиране на имунизациите. Причинителите на коклюш се отделят с пръски и капчици секрет от ларинкса, трахеята и бронхите, които при дишане, кашляне и говор попадат във въздуха. За изолиране на причинителя Bordetella pertussis в началото на заболяването от болния се взема назофарингеален секрет (за предпочитане сутрин на гладно). С по-висока чувствителност е изследването по метода PCR. Инкубационен период е средно 7-10 дни. Най-честите усложнения засягат дихателните пътища и централната нервна система, като е възможно и развитие на пневмония, която може да доведе до летален изход.