"Имотният балон вече е факт. Това се забелязва от централната банка, забелязва се и от много икономисти. Голяма част от тези покупки са финансирани от ипотечни кредити." 

Това заяви днес пред бТВ известният финансист и управляващ партньор на "Експат Капитал" Никола Янков. Той коментира актуалната тема с изключително високите цени на имотите в големите градове, а и от няколко месеца - в малките. 

Проблемът - има възможност този балон да доведе до дългосрочни загуби, твърди Янков. 

"Ако след 5 години същите тези хора, които днес наливат милиарди в имоти, решат голяма част от тях да си ги вземат обратно, тогава цените, ако днес купувате за 100 единици едно жилище, тогава възможно да го продадете за 80 или 70 единици", смята той. 

Изчисленията му показват, че за последните шест месеца са продадени около 60 хиляди нови жилища.

"Това са между 6 милиарда лева и 6 милиарда евро в зависимост от големината на жилището и къде те се намират. Над 1 милиард от това са финансирани от ипотеки и над 5 милиарда собствени средства. Това са готови пари, спестени пари."

А че лудостта на имотния пазар го превръща в рисков, говорят и последните действия на БНБ, която увеличи резерва на собствен капитал, който всяка банка трябва да има за всеки даден ипотечен кредит. Това е опит да се "охлади" пазара и да се наложат някакви пазарни рестрикции. 

Все още не е ясно как това ще повлияе на купувачите и банките, но брокерите днес са категорични - луксозните апартаменти с голяма площ в реномирани квартали се продават по-бързо отвсякога през последните месеци. 

"Заради все по-рядкото предлагане в София и тъй като има огромно търсене, имотите, които се продават са все по-малко", казва Анас Хамис, който работи в голяма местна агенция. 

По думите му, скокът в цените от миналата година е невиждан досега и достига до цели 37% горница. 

"Банките дават ипотечни кредити и дават много добри лихви, които до момента не сме виждали в България", коментира той. 

Поглед и към данните на НСИ показва, че само в София от 2015 г. до 2021 г. ръстът в цените е с 66%, за Пловдив - 54%. 

София държи рекордите за готови и скъпи жилища, но се забелязва огромно покачване и за терените. Само един пример - в момента в района на елитния квартал около Докторски паметник се проава имот от 264 квадратни метра, за който собствениците искат цели 2,1 млн. евро.