Министър Янаки Стоилов посети Бюрото по защита, което - както е известно - бе върнато към Министерството на правосъдието, а към името му се върнаха "застрашени лица".

На излизане той отговри на журналистически въпрос - ще може ли да осигури "сигурна защита на свидетелите" (ноторно известно е, че досега Бюрото годишно охраняваше свидетели, които се броят на пръстите на едната ръка, но пък бе неизменно до гърба на главния прокурор, б.р.).

Стоилов смята, че няма да има такъв проблем, и че с въвеждането на правила дори може да се рационализира работата на звеното. Всъщност, ще се пише правилник за прилагане на закона, какъвто няма от 2015 г., а Бюрото досега се ръководеше единствено и еднолично от волята на главния прокурор.

Янаки Стоилов отказа да каже подробно колко процента от сега действащите служители ще отидат към Главна дирекция „Охрана“ в правосъдното ведомство и колко - в НСО.

Той каза, че „само няколко души“ са изявили желание за НСО: 

„... предполагам, във връзка с преминаване на досегашния патрон на Бюрото към Националната служба за охрана“.

А на въпрос - колко магистрати биват пазени, Стоилов все пак каза, че са „малък брой лицата извън свидетелите“ (самият Иван Гешев бе посочил числото три, б.а.).

Той отговори и на въпрос – „има ли шанс от политически натиск“ върху работата на Бюрото (неизвестно как, тъй като първоначалният замисъл още от 2005 г. уж е да се пазят свидетели, б.р.).

„Не. Аз се питам - всъщност какво разбираме под политически натиск?"

Той повтори, че в някаква степен Бюрото всъщност ще стане по-самостоятелно в своята дейност.  И отправи доста важни въпроси към предстоящото приемане на Правилник за прилагане на закона.

"Тогава могат някои дейности да бъдат оперативно облекчени, ще зависи и какви структури в министерството могат да се направят", поясни Стоилов.