Проф. Васил Манов е ветеринарен лекар. Има ветеринарномедицинска амбулатория V.I.P Vet в софийската „Младост 1“. В столицата има няколко болници за домашни любимци. И всички си приличат. Тази се различава от другите по това, че пред вратата ѝ има опашка, като гише на стадион „Васил Левски“ преди мач на „Левски“ и ЦСКА.

Преди да идем за репортажа от клиниката се срещаме с фоторепортера Веско Боришев и тръгваме натам. По пътя той внезапно се оживява. Ама това да не е на проф. Манов болницата – пита ме. „Да, отговарям аз. - Неговата.“ Веско замълчава и след малко казва: „Този човек спаси от смърт кучето ми, най-близкото ми същество.“ Не е ли жена ти, питам го аз.

„Това е друга любов“, отвръща той. „Професорът е вълшебник.“

Проф. Манов като млад вълшебник с най-опасния си пациент.

Като влязохме в клиниката, замалко да му целуне ръка.

Говорим си с професора, Веско снима наоколо и чакаме куче от опашката. Влиза обаче красиво детенце с… гълъб. Имал проблем с вестибуларния апарат, момиченцето го гледало.

После пък коте изпревари кучетатата. Отвън лаят, мяучат, грачат. Питам го кога почивате.

„Три дни – Великден, Коледа и Нова година“, отвръща проф. Манов. „Десетки пъти ни викат през нощта за операции или спешни състояния. Ставам и събирам хората си, няма как.“

Чакаме, накрая влиза и куче... Май ще се налага операция. Трябва да се отстранят камъни от пикочния мехур и да се отвори уретрата в широката ѝ част, а йоркширският териер Рони тежи 1 килограм и 300 грама с нагръдника*.

Ветеринарната болница е като човешките, но с тази разлика, че професорът и асистентите са всички екипи – преглед, диагноза, лечение, операция, ако се налага, анестезия. После възстановяване. Всичко е като при хората. Даже мъжките кучетата имат много често проблеми с простатата, а женските – гинекологични.

Ветеринарна клиника V.I.P Vet е създадена през 1999 г. от проф.д-р Васил Манов. Той е дългогодишен преподавател, първоначално във Ветеринарномедицинския факултет-Стара Загора, а от 1996 г. – във Факултета по ветеринарна медицина към ЛТУ-София. Освен с лечение и профилактика на животните, д-р Манов диагностицира редица заболявани, защото е специалист патолог.

Водещите принципи в работата на екипа, още от самото основаване на клиниката и до днес, остават и ще бъдат: високо качество на медицинските услуги, придружено с лично отношение и персонално внимание към всеки един пациент:

„Нашите пациенти могат да разчитат на квалифицирана медицинска помощ без почивен ден, мило отношение и особено внимание, както на място в клиниката, така и в дома им.“

В кабинета се извършват профилактични и специализирани прегледи, ваксинации, обезпаразитяване, лабораторни изследвания, ЕКГ, образна диагностика, микрочипиране и издаване на международен паспорт за пътуване в чужбина, регистрация на домашните любимци в общината, всички видове стоматологични услуги и др.

Ветеринарната амбулатория е оборудвана с модерна медицинска апаратура. Разполага с операционна, в която се извършват всички рутинни операции. В лабораторията за цитологична и хистологична диагностика бързо и навременно се диагностицират редица заболявания.

Клиниката разполага със зоомагазинна част, в която се предлагат храни на Royal Canin, Virbac, Winner plus, Nutrivet, Dechra и др., както и асортимент от аксесоари.

Ветеринарните доктори обичат да се хвалят, че са „по-велики“ от хуманните. Та нали за тях, не кой да е, а великият руски физиолог академик Иван Петрович Павлов е казал, че хуманният лекар лекува човека, а ветеринарният - човечеството. Човекът може да каже какво и къде го боли, животното – не.

В тежките условия на пандемията болницата на проф.Манов успява да оцелее. С мощна организация, с дисциплина, с познаване на проблема.

„Трябва да се пазим всички“, казва той през маската. „И трябва да се чете непрекъснато. Всеки ден излиза нова и нова информация за болестта.“

Оказва се, че и котките и кучетата също боледуват от COVID. При котките лекият вариант причинява диария, но тежкият предизвиква инфекционен перитонит и краят е летален. При кучетата e още по-интересно – има ваксина за ентерита, но при белодробната инфекция спасение няма.      

Проф. Манов не е от самохвалците. Уважава всичките си колеги, но признава, че наистина понякога е много трудно да поставиш точната диагноза:

„Болката е една, а причините могат да са десетки. Но вече опитът помага. Често пъти улучвам диагнозата от пръв поглед.“

Кои животни боледуват най-често, питам професора:

„Колкото е по-чиста породата, е по-проблемно. При селекцията, наред с желаните качества и фенотипни външни изяви, се проявяват и генетично свързани заболявания.“

Най-големият му пациент от кучетата е бил кавказки вълкодав – над 100 килограма, с превъртян стомах, за когото се е наложило незабавно да бъде опериран.

Тука не издържа и се намесва Веско Боришев:

"Имам пинчер, който трудно се движеше. С дискова херния. Вече бях готов да го приспя, така се мъчеше. И отидох при проф. Манов. И той ми даде една храна! Не операция, не лечение, храна! И кучето ми оздравя!" 

В клиниката на професора минават средно на ден между 30 и 50 пациента. Не може да се оплаче от бизнеса си:

„Върви, доволен съм.“

Най-атрактивните му „гости“ са били тигър, свине, пръч, мечката Надя и мечокът Гошо. Правил е изкуствено осеменяване на куче, а после се е налагало палетата да бъдат родени през корема на майката. По този начин под неговите ръце са се появявали на бял свят и телета, агнета, ярета, прасенца и какво ли още не.

Оставяме проф. Манов и екипа му, защото отвън опашката става впечатляваща. Лаят, мяукат, грачат. Чакат си доктора. И ще го намерят.

Поглед в един момент от дългия ден на V.I.P Vet можете да видите и в краткото ни видео:

Успешно изваденото камъче пък тук.

---

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).