"Къде живее главният прокурор не е най-важното в държавата."

Така скромно отговори днес Иван Гешев в сутрешен коментар на актуалните информации. Една от тях от вчера гласеше, че той е напуснал резиденция "Бояна", където бе по времето на правителството на Бойко Борисов.

И още...

"Дали съм защитен или не съм защитен, едва ли представлява интерес за българските граждани“, скромно отбеляза Гешев и по повод преминаването на неговото Бюро по защита към Министерството на правосъдието

Той нарече „малко погрешна информация“ изнесеното от Янаки Стоилов отпреди дни, че НСО вече охранява Гешев - то било факт от днес.

„Силно преувеличено“ било и изказването (явно пак на Янаки Стоилов от вчера), че има хора, които преминали от Бюрото по защита към НСО заедно с главния прокурор.

„Ако не броим няколко шофьори – ако мислите, че това е сериозно преминаване на служители“, бяха думите на Гешев днес.

(Всъщност Стоилов не е твърдял такова нещо, а каза вчера точно обратното – че съвсем малко служители са преминали, следвайки „патрона“ си, б.р.)

По актуалните дела

Гешев на практика не отговори на въпроси за актуалните дела - защото не знаел и нямал право да знае, а е само един административен ръководител.

За заседналия кораб ще информират скоро. Главният прокурор не се ангажира дали трябва да се повдигнат обвинения, защото той да казва на наблюдаващите прокурори било първо незаконно, второ - несериозно.

Същият бе отговорът му и за убийството на криминалнопроявен на "Герена" вчера – той бил главен прокурор и не знаел подробности, защото нямал право.

Както и за това - има ли проверка от НСлС на случая с шефа на НАП Румен Спецов, в която е установена липса на престъпление.

„Аз не знам НСлС какъв доклад има.“

Но не пропусна да посочи, че „решенията, анализът, указанията“ са работа не на следователя, а на конкретните наблюдаващи прокурори.

Гешев се оказа, че не е замесен и в писмата, които от Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите пратиха до Еврокомисията, Венецианската комисия и пр. - срещу закриването на спецпрокуратурата.

Това била "някаква комуникация, която тече между тях и европейските институции".

После обаче добави, че има и декларация на Прокурорската колегия на ВСС (чийто член е и я председателства), защото случващото се "не кореспондира с европейските ценности".

"Да предложиш на Народното събрание, да искаш оставката на действащ магистрат!"

Това каза той, като после даде да се разбере, че визира Николай Хаджигенов. А "оставката" е закриването на Спецпрокуратурата. В която пък Хаджигенов като адвокат имал дела.

Гешев днес обяви, че има 7-8 опита за приемане на закон за лобизма в България. Според него това било „въпрос, който не търпи отлагане – поне от гледна точка на прокуратурата“.

"По същество на всички ни е известно, че такава дейност се развива", посочи той.

Скоро пресцентърът на прокуратурата ще изнесе информация какво става с преписките, започнали по сигнали на служебното правителство, разкри още главният прокурор пред група журналисти в Албена.

Понеже явно представлявало интерес, щяло да се каже колко са, на какъв етап са, кой работи. Но те не били много...

Доста повече били подадените сигнали от последните два парламента, добави Гешев. Само 50 са минали през него от комисията на Мая Манолова. Но те няма да влизат в споменатата справка.

След това, без да е задаван такъв въпрос, добави:

Има много сигнали срещу длъжностни лица от служебното правителство... И от предишното правителство, които не са от служебното правителство...", натърти той, явно имайки пердвид отпадналите при второто служебно правителство, а не това на ГЕРБ.

А за сигналите, подадени от служебното правителство, каза: "честно казано, не са много на брой. ще бъдат обобщени и представени".

Той бил сигурен, че съответните прокуратури работят по еднакъв стандарт.