Сериозното поскъпване на енергията в ЕС ще бъде сред главните теми, които ръководителите на страните членки ще обсъдят на срещата си на върха в Брюксел на 21-22 октомври.

Това съобщи Пребен Ааман – говорител на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Настоящото увеличение на цените става по време на продължаващото възстановяване от пандемията от COVID-19, която остави сериозен отпечатък върху нашите икономики и общества. Високите цени на енергията поставят под сериозен натиск покупателната способност на нашите гпаждани.

Много семейства все още изпитват ефекта от пандемията“, заявява Ааман.

По мнението на Шарл Мишел ЕС в краткосрочен план трябва да се фокусира върху непосредствения ефект върху домакинствата, индустрията и малките и средни предприятия (МСП). Това е отговорност на страните членки. Съюзът обаче трябва да реши как да помогне.

Въпросът ще бъде обсъден и на 6 октомври, когато в Люксембург ще се състои Съвет „Околна среда“. Това е поискано от Гърция и Полша и подкрепено от редица делегации в ЕС.

В средносрочен и дългосрочен план Съюзът трябва да продължи със значителното увеличаване на инвестициите в иновациите и чистата енергия. Но също така зеленият преход трябва да бъде извършен така, че да няма "изхвърлени зад борда" хора.