И армията се включи активно в операцията по спасяването на плавателния съд, заседнал край Камен бряг. Местните власти обявиха частично бедствено положение в Каварна, вълнението в района става все по-опасно. Тази нощ не се наложи евакуация на екипажа. Това ще стане само ако капитанът даде своето съгласие. 

На мястото на произшествието има вече два дрона, които трябва да осигурят постоянно видео наблюдение. 

„Станахте свидетели на пропуск в първия опит за спасяване на кораба. Не беше сменен грайферът на крака. Разработен е план за следващия етап за изваждане на кораба. Предприели сме мерки със значителна подготовка. При изтегляне или намаляване на товара може да се получи пречупване. Затова сме предприели мерки”, обясниха от кризисния щаб на брифинг пред медиите, предаде Нова тв.

Техниката, която се използва за спасяване на кораба, е на частни фирми, тъй като държавата не разполага с необходимата.

„Това, което се опитваме в нашите условия да направим, е изключително динамично. Искрено се надявам във времето да успеем да свършим всичко. В следващите дни усилията са ни да подготвим предварителните разчети и да направим огледи”, стана ясно на брифинга.

Очаква се времето да се стабилизира в началото на новата седмица.  Създадена е организация с прокуратурата екипажът да бъде евакуиран, в момента обаче има отказ от екипажа да напусне плавателния съд. Общината Каварна също има готовност да създаде условия за битуване на брега и извършване на медицински прегледи.

„Има процеп в предната част на кораба, както и протриване около 40-50 см. Това не е довело до нарушаване на целостта на танкера. Пробойните са в частта, където се намира хамбара за товар. Но той не е пълен с вода”, обясниха още от кризисния щаб.

"Корабът не е атракция за снимки. Става една анархия – хора, движение на автомобили, ако се наложи да спасяваме някого, няма да можем." Това коментира кметицата на Каварна Елена Балтаджиева. Тя обяви ограничение на журналисти и граждани в района, откъдето се наблюдава заседналия кораб.

Заради обявеното частично бедствено положение има поставени полицейски постове, няма да бъдат допускани цивилни граждани и туристи до скалите в близост до кораба. Трябва да се осигури възможност за евакуация на екипажа на "Vera Su".

По последна информация от късно снощи има пренасяне на техника и машини до плавателния съд. Очаква се днес да започне изграждането на конструкции, които да помогнат при евакуацията на екипажа. Основният фактор е времето.

"Днес ще е най-рисковият момент, от понеделник се очаква времето да се подобри, при силни ветрове водата бързо се вдига, днес ще е най-критичният момент за кораба, в местността "Яйлата" има много скрити капани, задната част се повдига, но носовата част е забита в брега, в скалите, торовете ще попречат на някои риби", каза пред БНТ Георги Георгиев, кмет на село Българево.

Два начина за евакуация са осигурени до този момент, заяви на брифинг тази сутрин началникът на пожарната безопасност в Добрич Дарин Димитров. Това е чрез спасителна мрежа и парапети, които вече са изградени, както и чрез въжена линия – т.нар. тролей.