Прокуратурата ще бъде сезирана от министъра на околната среда и водите Асен Личев заради заседналия край Камен бряг кораб. Искането е за разследване срещу "Морска администрация" по раздел "Престъпление срещу околната среда" от НК, съобщи Нова тв. 

„Бяхме изправени пред две кризи – административна и екологична. Недопустимо е страна членка на ЕС да допусне кораб, който видимо отива към брега, натоварен с насипен карбонит, забранен от ЕС да се превозва в този вид, да се блъсне в нашия бряг, да застраши водната екосистема и защитената зона "Яйлата"!

Неслучайно ги ползвам като мотив, за да ги дам на прокуратурата за разследване”, заяви министърът.

Според него от екологична гледна точка основният риск за средата е преодолян, защото горивото от кораба е източено.

Клуб Z напомня, че тpaнcпopтният миниcтъp Xpиcтo Aлeĸcиeв освободи вчера диpeĸтopa нa Изпълнитeлнa aгeнция „Mopcĸa aдминиcтpaция“ ĸaпитaн Живĸo Πeтpoв и на поста щe бъдe нaзнaчeн ĸaпитaн Beнциcлaв Ивaнoв. Πpичинaтa e пpoвaлeнaтa oпepaция пo paзтoвapвaнe нa ĸopaбa, зaceднaл ĸpaй бpeгoвeтe нa Kaмeн бpяг.

„За мен преломните моменти бяха два – на 26 септември, когато ми изтече търпението към бездействието на компетентните органи да се занимават с ликвидация, и на 27-и през нощта, когато видях как самата „Морска администрация” действа по нелеп начин.

В резултат на това наложих и принудителна мярка, с която спрях операцията по разтоварването”, добави днес министър Личев.

Заседналият кораб край Камен бряг  Снимка БТА

Експерти от МОСВ тестват водата край кораба ежедневно. Пробите от 29 септември показват, че концентрациите на амониев нитрат са с 1,6 пъти по-високи в сравнение с тези от 25 септември. Личев увери, че служителите на МОСВ ще се грижат да не се уврежда околната среда.

От "Морска администрация" не са спазили плана за разтоварване на кораба. Било е планирано товарът да се разтовари в автоматично съоръжение за пълнене на чували по един тон директно на борда. Осигурени били две баржи. Тези чували е трябвало да се пренесат чрез кран, а между баржите и кораба е трябвало да бъде опънато платнище, стана ясно днес.

От "Морска администрация" самоволно са решили да променят плана, а като причина са посочили, че съоръжението за пълнене на чували е било повредено, каза още Личев.