Дни след спирането на обществената поръчка за допълнителни машини, Централната избирателна комисия все пак обяви, че ще работи със "Сиела Норма" АД за машинното гласуване. С решение днес компанията е определена за изпълнител на техническото осигуряване на вота - частичният местен на 3 октомври, както и президентските, и парламентарните избори на 14 ноември.

Новата обществена поръчка, в която "Сиела" отново е избрана по нормите за изключителни обстоятелства по Закона за обществените поръчки без конкурс, се налага заради проблеми с предишния договор.

ЦИК не може самостоятелно да промени софтуера за различните видове избори, тъй като процесът в договорите за закупуване на машините още не е приключил напълно.

Вместо това "Сиела" първо ще се погрижи за 61 устройства при частичния вот, а по-нататък - за 12 400 машини за двойния вот през ноември. И евентуално препрограмиране за балотаж на президентския вот. Компанията трябва да осигури и логистичното осигуряване и техническото обслужване на машините - за общо 12 млн. лв. 

ЦИК и "Сиела Норма" имат множество търкания през последната година и серията избори, проведени набързо в рамките на тазгодишната парламентарна криза. От Комисията често твърдят, че "Сиела" иска твърде високи цени за устройства и услуги. Компанията на практика е единственият избор на България за машинното гласуване.