Напрежението между "Сиела Норма" АД и Централната избирателна комисия продължава, въпреки опитите на компанията и институцията да продължат да работят заедно, макар и не за поръчката на нови машини. Това стана ясно след днешната пресконференция на комисията.

"От това сутрешно интервю на г-н Тодоров човек може да остане с впечатлението, че "Сиела Норма" някой я задължава да сключи този договор. Фирмата била притисната до стената от ЦИК. Искам много ясно да кажа - по-скоро притисната до стената е ЦИК, защото трябва да организира избори, и трябва да намери изпълнител за извършването на тези услуги, без които не би могло да се произведе машинно гласуване", заяви Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Става дума за договора за 4,3 млн. лв. за логистиката, софтуера и поддръжката на машините, за който двете страни преговарят отделно от поръчката на нови 1500 машини. След като "Сиела" даде непосилна според ЦИК цена за това, от Комисията преговарят директно с производителя "Смартматик".

"Не мога да коментирам изявленията, че са тежки условията, те са почти идентични от договора от 6-ти февруари, с изключение на доставката на машините. В частта за логистиката на машините той е абсолютно идентичен", отбеляза другата говорителка на Комисията Росица Матева-

Но дори и другият договор се оказа проблем за българската компания - тази сутрин нейният изпълнителен директор Веселин Тодоров обяви, че тя е "изключително трудна" и че компанията е "притисната до стената". Според него има минимална печалба за фирмата и по договор за застрашени от сериозни неустойки, които могат напълно да я премахнат.

"Обстоятелството, че ние разчитаме на Сиела Норма, е свързано с това, че досега сме си сътрудничели, и при кратките срокове, които има ,несъмнено тази компания има най-голям потенциал да се справи с тези задачи. Но ако хората от Сиела Норма не желаеха да участват в тази процедура, ЦИК може да търси и други варианти. Едновременно да кандидатстваш и да си привилигерован участник в една процедура, и в същото време да се оплакваш колко е неизгоден този договор, е поведение, което съдържа в себе си двоен стандарт", отбеляза Томов.

И призова "Сиела" да откаже договора в най-кратък срок, ако не го иска.

Томов отново подчерта, че "дори и да не се достави една машина, ще има възможност да се изпълни закона, и да има машини във всички секции, в които по списъци има 300 и повече хора, това важи в голяма степен и за чужбина."

"Ние се борим за още машини, за да създадем комфорт на избиратели, за да може хората да гласуват спокойно, без да чакат не опашки, а не защото има риск за вота", добави той.

Утре или вдругиден се решава броят секции зад граница

Преди два дни изтече срока за заявленията в чужбина, и този път те са 71 хиляди - с над 15 хиляди по-малко от вота през април.

"Но не следва, че интересът на българите в чужбина е по-малък. Този път бяха открити над 500 секции на базата на гласували над 100 излиратели на различни места в света. Това се отразява демотивиращо на хората в тези места, където така и така има секция. Донякъде за съжаление, тъй като то не е важно за откриването на конкретна секция, а и за да се облекчи гласуването в изборния ден", отбеляза Томов.

Това означава, че повече избиратели ще трябва да попълват декларации, че не гласуват на две места, което ще забави изборния ден.

Секциите в чужбина ще са близо 800, като точната бройка трябва да се определи до 19 юни, но ЦИК ще се стреми това да стане още утре, добави Томов. Предизвикателство е в някои случаи да се намери място, в което могат да се спазят конкретните противоепидемични мерки в съответната страна.