Комисията по подготовка на извънредния конгрес на БФС обяви шест кандидатури за 12 октомври. Това са Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Христо Порточанов, Ивайло Дражев, Христо Христов и Георги Захариев.

Решението и имената са публикувани на официалния сайт на съюза.

Действащият президент на БФС Борислав Михайлов е издигнат от 19 клуба от професионалния и аматьорския футбол, Димитър Бербатов - от 8, а останалите кандидати - от по един клуб.

"Комисията за подготовка на конгреса, приемайки, че са налице някои малозначителни процедурни нарушения, установени по представените от клубовете документи, в духа на феърплея, реши да бъдат представени пред конгреса и 6-те издигнати кандидатури.

Комисията с председател Емил Костадинов ще представи своя доклад пред делегатите на 12.10.2021 г.", завършва съобщението.

Кои са те?

Боби Михайлов и Бербатов не се нуждаят от представяне. Бившият голмайстор на Висшата лига е основен опонент на завърналия се през пролетта шеф - след като в края на 2019 г. бе подал оставка. По негова подписка съдът свика конгрес, след като Изпълкомът на БФС отказа да се съобрази с волята на над 1/3 от клубовете си.

Христо Порточанов е добре познат функционер, който в последните години не е "на фокус", така общото събрание е добра възможност да се покаже отново. Шанс? Няма.

На сцената излиза също неговият бургаски съгражданин и вечен футболен опозиционер Ивайло Дражев. Той бе кандидат и на последния засега конгрес, на който Михайлов бе преизбран със смазваща преднина пред Любослав Пенев. Дражев остана трети тогава - очаквано. По-вероятно е сега да изпадне от тройката.

Христо Христов е собственик на "Марица" (Пловдив). Той отдавна заяви - може би първи, че иска да застане начело на БФС.

Най-неизвестен на футболните хора от шестимата е Георги Захариев. Той е и най-млад, има собствен бизнес, изявява се като футболен агент. Познат е най-вече в детско-юношеския футбол, прати неколцина перспективни момчета зад граница. Има играчи и в професионалните лиги.

Ще бъде наистина голяма изненада, ако Бербатов получи повече гласове от Михайлов.