Дни преди насрочения конгрес на БФС започнаха да стават странни неща. Бербатов е притеснен, че няма официални правила за издигане на кандидат за президент. Но пък се появиха още двама - Борислав Михайлов и Христо Порточанов.

Налага се да кажем, че 20 дни преди насрочения за 12 октомври конгрес на БФС ръководителите на българския футбол все още не са обявили официално какви ще бъдат правилата за издигане на кандидатура за президент на БФС и какви ще бъдат правилата за провеждане на конгреса. Не се упоменава и каква ще бъде процедурата по гласуването за избор на президент и изпълком.

Това обявиха от екипа на Димитър Бербатов във връзка с провеждането на извънредния конгрес на БФС, който съдът окончателно разпореди - на 12 октомври. Неотдавна Бербатов обяви кои клубове го издигат за кандидат президент на БФС, като неговата кандидатура вече е внесена в деловодството на централата, но до крайния срок за внасяне на кандидатури остават пет дни, а все още не са известни имената на другите кандидати.

"За съжаление това, което предвижда уставът на федерацията, не е достатъчно, за да се гарантира честен вот. На ход е Изпълкомът, който на легитимно свое заседание трябва да потвърди условията.

Ръководството на БФС декларира пред футболната общественост, че започва подготовка за провеждане на конгрес. На практика все още не се обявява нищо, което да покаже, че се организира легитимен конгрес.

Като четем внимателно устава на федерацията (както постоянно ни съветват) чл. 39, ал. 1 гласи, че клубовете или Изпълкомът трябва да депозират издигнатите от тях кандидати за президент до 15 дни преди датата на конгреса. Това означава, че крайният срок е 27 септември, понеделник", се казва на официалната страница на кандидатурата на Бербатов, която преди няколко дни бе подкрепена от ЦСКА-София, Пирин (Благоевград) и няколко тима от по-долни дивизии.

В позицията се задава конкретен въпрос: къде са публикувани правилата за издигане на кандидатура само 5 дни преди да изтече срокът за депозиране?

"Кандидатурата на Димитър Бербатов бе издигната и внесена в деловодството на футболната централа при 100% спазване на онова, което казва уставът на БФС по този въпрос. Това трябва да е напълно достатъчно, ако не се приложат недостойни процедурни хватки...

Задаваме въпроса: къде са правилата за провеждане на конгреса, за които ние алармираме постоянно? Надяваме се, че забавянето се дължи на намерението на ръководството да проведе конгреса в пълно съответствие със заложеното по устав, а не защото иска да постави кандидатите пред нови изисквания в последния възможен момент или пък да обърка делегатите. Цялата футболна общественост, която очаква да види промяна, трябва да следи този процес".

Това е пореден "лупинг" по трънливия път на спорния конгрес. Първоначално Изпълкомът опита да бламира 191 податели на подписи, като обяви, че те не са достатъчни за свикване на извънреден конгрес (после два отбора от Видинско размислиха, и пак останаха 189, б.р.). Агенцията по вписванията обаче отказа да впише решението на Изпълкома (за редовен конгрес догодина). Чу се за заплахи над малките отбори да оттеглят подписите си....

А Софийският градски съд стана поредният орган, който призна, че свикването е легитимно, защото както пише в устава на БФС - става с подписите на 1/3 от членовете, които общо са над 500.

Освен гражданско-правните битки, по случая тече и наказателно дело - в Софийска районна прокуратура, където Бербатов е подал сигнал срещу действащото ръководство на Съюза за злоупотреба със служебно положение, натиск и принуда над членове да оттеглят подписи от искането си.

"Локо" (София) издигна Боби Михайлов за шеф на БФС

И каква изненада! Междувременно "Локомотив" (София) издигна Борислав Михайлов за президент на БФС, информираха официално от клуба.

Столичните железничари са първите, които предлагат Михайлов за управленския пост на футболната ни централа. 

"Съветът на директорите на "Футболен клуб Локомотив София 1929" АД, на свое заседание на 21.09.2021 година взе единодушно Решение да предложи кандидат за Президент на Българския футболен съюз г-н Борислав Бисеров Михайлов на предстоящото Общо събрание (Конгрес) на БФС , което ще се проведе на 12 октомври 2021 година от 10.00 часа в София, Национален дворец на културата – зала №1", пише в съобщението на Локомотив (София).

Христо Порточанов също се впуска в надпреварата

Бившият президент на "Нефтохимик" - и цветиста фигура от 1990-те, Христо Порточанов също днес официално обяви кандидатурата си за президент на БФС, съобщи Радио Бургас. Той разясни мотивите си на пресконференция:

"Участвам с една цел- да направя така, че колкото се може по-малко недоволни да има  от правилата, които се налагат от футболната централа. За съжаление през последните години много са упреците  към нея и към Боби, но не е само той виновният. Ако има някаква критика, тя е към цялото управително тяло и към изпълнителния комитет. Няма да бъда негов съдник", увери той. "Мога да говоря за това, което съм решил да правя".

Порточанов посочи най-големия проблем в българския футбол - уговорените мачове.

Според него отборите, за които има съмнения, че участват в подобни схеми, трябва да бъдат изхвърлени от първенството. 

"Да променим спорни точки в устава. Когато президентът подаде оставка никъде не  писано кога трябва да има конгрес. Това е хубаво да се случва до четири месеца. Предлагаме го това.

Както и  мандатност на президента и изпълнителния комитет - два мандата.

Предлагаме промени в устава да могат да се правят и в зала. Не както досега трябва да си изпращаш предложенията в залата и те да ги вкарват - я ги вкарат, я не. И нека има равен старт за всички, всеки да работи, да не се чувства ощетен", добави Порточанов.

Преди дни собственикът на "Локомотив" (Пловдив) Христо Крушарски обяви, че няма да се кандидатира, тъй като не му достига време за кампания.

По-късно пред деня БФС отново припомни правилата за издигане на кандидатури:

БФС обявява условията и правилата за издигане на кандидатури за президент на предстоящия конгрес на 12 октомври 2021 г. По силата на чл. 39, ал. 1 от Устава на БФС кандидатите за президент се предлагат от футболни клубове – членове на Съюза, като за издигане на кандидатура са необходими следните документи:

- Решение на управителния орган на футболния клуб съобразно устава и закона, по който е регистриран;

- Писмено съгласие от кандидата за предлагане на кандидатурата му;

- Декларация от кандидата, че отговаря на изискванията, установени от чл. 32, ал. 3 и ал. 4 от Устава на БФС;

- Декларация за частен интерес според чл. 46, ал. 3 от Устава на БФС.

Документите следва да бъдат внесени в деловодството на БФС – София, ул. Витошко лале 18, до 27 септември 2021 г., 17:30 ч.

Кандидатурите за президент на БФС ще бъдат обявени на 1 октомври 2021 г. съгласно Устава на БФС.

Ето и пълния набор от документи:

Условия за кандидатура

Декларация на кандидат за президент на БФС – примерен образец

Декларация за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси в системата на БФС