Заседналият край Камен бряг товарен кораб Vera Su потъва, застрашавайки българското Черноморие със замърсяване, съобщи БНТ.

Телевизията се позова на служебния министър на транспорта Христо Алексиев.

Той каза, че за потъването са допринесли силният вятър и високите вълни.

Съдът е пълен с 3 300 тона изкуствен тор (карбамид) и носи тонове корабно дизелово гориво.

През изминалата седмица от него на баржи трябваше да бъдат претоварени 700 тона карбамид, но операцията се провали и беше прекъсната, след като значителна част от товара се изсипа в морето.

Според последните публикации в резервоарите на кораба има още 3000 литра гориво, които са необходими за евентуални маневри.

„Корабът не е потънал все още - каза пред БНТ служебният министър-председател Стефан Янев. - Има предположения, опасения, че са създадени условия“.

Янев потвърди, че трюмовете на кораба има вода. Българските власти правят оценка на ситуацията от разстояние, а капитанът е решил екипажът да не напуска кораба, което показва, че се надява да бъде спасен,  добави той.

На място заминаха служебните министри на транспорта и на околната среда Христо Алексиев и Асен Личев. Алексиев каза пред БНТ, че едностранни действия от българска страна спрямо кораба по нормите на морското право биха били изтълкувани като враждебен акт, за който страната ни може да бъде осъдена. Екипи на брега са готови да евакуират екипажа, ако това се наложи.

Утре ще бъда направен опит да Vera Su да застане български кораб, на който да бъде прехвърлено още от горивото, останало в резервоарите на бедстващия съд.

Нашата адмистрация е получила с три дни закъснение информация от корабособственика и застрахователя какво смятат да правят с бедстващия съд и тогава е предприела спешни мерки, които Янев нарече „мерки за борба с нищото“, защото се оказало, че няма законодателна база и правила за действие в такива случаи.

„Морска администрация е една администрация, която се занимава само със себе си", каза той.

Европейската агенция по околната среда е успокоила правителството, че карбамидът не е екологично опасен, но такова е горивото на борда, по голямата част от което вече е изпомпано от кораба, каза Янев.

За спасяване на съда най-вероятно ще бъде търсена помощ от специализирани международни компании. Той се намира в плитчина и до него не могат да се приближат други кораби. От брега също не може да се помогне в сегашната ситуация - всички разгледани опции са преценени като твърде опасни.

Спасителна операция може да започне, „когато времето и морето позволят такъв тип операция“, каза Янев. Тя ще бъде за сметка на българската държава, която после ще задържи кораба и ще го освободи, когато собственикът ѝ възстанови разходите.