Съединените щати искат да изтласкат Русия от всички сфери на живота в България. Тази цел обаче е утопична.

Това заяви в интервю за РИА Новости посланичката на Русия в София Елеонора Митрофанова.

Като пример за желанието на САЩ да се справят с влиянието на Русия в България Елеонора Митрофанова посочва изгонването на редица руски дипломати от София. Според нея обаче тази цел е непостижима, защото няма как да бъдат зачеркнати общата история и духовната близост, които свързват народите на България и Русия.

Руската посланичка изразява надежда, че дипломатическата криза между Москва и София вече е затворена страница.

По думите ѝ няма опасност в обозримо бъдеще България да се откаже от руското синьо гориво, защото втечненият газ е много по-скъп.

Посланик Митрофанова припомня, че през юли бяха възобновени редовните полети между Русия и България и прогнозира, че ще бъда разрешени и чартърните при засилен интерес към страната ни като туристическа дестинация.

От думите на посланичката става ясно, че Москва е готова да работи с всяко следващо българско правителство, защото съществуват много области, в които сътрудничеството може да бъде полезно и взаимноизгодно.

Посолството следи делото срещу Николай Малинов

Руското посолство в София следи внимателно процеса срещу лидера на движение „Русофили“ Николай Малинов, заявява още Елеонора Митрофанова.

Малинов е обвинен в шпиотаж в полза на руски неправителствени организации. Това обвинение според Митрофанова е колкото сериозно, толкова и безпочвено.

"Ние като посолство наблюдаваме целия този процес, наш дипломат беше на заседание на този съд. Смятаме обвиненията за безпочвени и се надяваме съдът да реши всичко безпристрастно", казва посланичката.

Тя изразява съжаление, че движение "Русофили" не е получило голяма подкрепа на парламентарните избори у нас.