Apple, Amazon, Microsoft и "Дисни" са сред големите компании, които финансират сериозно корпоративни лобистки групи и организации, които се борят срещу новите мерки за борба с климатичните промени, предложени от демократите в САЩ, съобщи британският в. "Гардиън".

Според наблюдателите от Accountable.US, които следят средствата към лобистки групи, гиганти, които иначе се хвалят редовно с нови "зелени" политики, наливат сериозни средства в Търговската палата на САЩ, Кръглата маса на бизнеса и Коалицията RATE, организации, които работят срещу новия проектобюджет на американските демократи за 3,5 трилиона долара.

В борда на директорите на Търговската палата са представители на United Airlines и Microsoft. В борда на Кръглата маса на бизнеса - шефът на Apple Тим Кук, ръководителят на Google Сундар Пичай, и новият изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси.

Същевременно Apple, Google и Microsoft подкрепиха Парижкото споразумение. Microsoft и Amazon обещаха да станат въглеродно неутрални до 2040 г., Disney - дори десетилетие по-рано.

В законопроекта обаче не са налице само мерки за борба с климата. Сред основните критики от другата страна е високият ръст на данъци и мерки, които според консерваторите ще убият твърде много работни места.

Единствено Amazon коментира пред Engadget разкритията на Accountable.US, като отбелязва, че подкрепя много закони за борба с климатичните промени, но се надява Конгресът и американската администрация да намерят "правилно, балансирано решение, което поддържа или подобрява конкурентноспособността на САЩ". Това е индикация, че бизнесът счита мерките на демократите за твърде крайни и вредни за бизнеса.