София търси концесионер, който да построи спа център с голям басейн в сградата на банята в Банкя за 4 млн. лв. Това стана ясно от изказване на общинския съветник от ГЕРБ Анна Стойкова, която заедно със своя колега Симеон Колев и с кмета на Банкя Рангел Марков посетиха банята в Банкя в понеделник, цитирани от “Медиапул”.

"Концесията ще бъде със срок 20 години, а минималната концесионна такса на година - 200 хил. лв.", посочи Стойкова.

Досега реставрацията на банята в Банкя е струвала 8 млн. лв. 

През юли стана ясно, че "спасителят" на банята в Банкя - универсален пенсионен фонд "Алианц България", се отказва от полученото право на строеж за 35 години, през които трябваше да изгради и експлоатира балнеоложки хотел с летен театър, външен басейн и подземен паркинг до банята. Дружеството се налага да се оттегли от инвестицията заради законови промени, поради което хотелът най-вероятно ще се строи от "Блокс груп". За полученото право на строеж "Алианц" вложи 8 115 001 лв. без ДДС, които отидоха за възстановяване на банята в Банкя. По договор след 35 години експлоатация от пенсионния фонд балнеохотелът трябваше да стане собственост на общината.

Сега пенсионният фонд смята да си възстанови сумата, като преотстъпи правото на строеж на нов инвеститор - "Блокс груп" АД чрез препродажба, стана ясно тогава от доклада, приет от Столичния общински съвет.