Над 6 часа продължи световният срив на социалните мрежи Facebook и Instagram и редица услуги, свързани с тях - чат-програмите WhatsApp и Messenger, дори гейминг услугата OculusVR. Около полунощ българско време услугите бързо се върнаха по цял свят, но не и без да ударят акциите на компанията.

Официалното обяснение на хората на Зукърбърг е чисто техническо. Компанията променила конфигурациите на рутерите, които координират мрежовия трафик между различните центрове за данни на компаниите. Това довело да прекъсване на мрежовия трафик, което имало каскаден ефект върху начина, по който центровете за данни комуникират, и сринал цялата система.

А поправянето на проблема се оказало толкова трудно, тъй като инструментите, които екипът на Facebook ползва за диагностика и оправяне на подобни проблеми, са били ударени от същия срив.

От Facebook Заявиха твърдо, че няма загуба на данни на потребителите. За момента няма и сигнали за подобен проблем - по всичко личи, че услугите просто са "замръзнали" и са се възстановили без никакви последствия.

Последствията на борсата и другаде

Сривът на услугите доведе и до логичен срив на акциите. Те спаднаха с титаничните 4,9%, най-лошият удар върху компанията от 9 ноември миналата година, когато паднаха с 0,1% повече.

Това ще струва около 6 млрд. долара на самия Марк Зукърбърг. Но причината не е само в спирането на сайтове и приложения.

Вчера "вътрешния човек" във Facebook, чиито сигнали бяха публикувани от "Уошингтън Поуст" в последните седмици, разкри самоличността си. Франсис Хауген, анализаторка на данни, е работила за компанията до май тази година, и е напуснала, след като е копирала десетки хиляди страници вътрешни изследвания и документация.

Те сочат, че компанията е наясно с всички вредни последствия на платформите им - разпространението на омраза, призивите за насилие, дезинформацията, дори вредното влияние на Instagram върху младите момичета - но не прави почти нищо за решаването им, тъй като печели повече, когато хората са ядосани, гневни и поляризирани.

Хауген не обвинява бившите си колеги, твърди, че системата, която са създали, ги е хванала в капан. Но днес ще свидетелства пред Търговската комисия в Сената, като ще призове за повече регулации.

"Когато разбрахме, че тютюневите компании крият вредите, които причиняват, правителството взе мерки. Когато разбрахме, че колите са по-безопасни с колани, правителството взе мерки. Призовавам ви да направите същото", гласи част от речта й, която ще поднесе днес, съобщи Ройтерс.

В същия ден Facebook се възмути на Федералната търговска комисия, че ги определя за монополист в сферата на "персоналните социално мрежови пространства" и призова федерален съд да спре жалбата им.

"Измисленият пазар на ФТК игнорира конкурентната реалност: Facebook се бори усилено с TikTok, iMessage, Twitter, Snapchat, LinkedIn, YouTube, и безброй други, които помагат на хората да споделят, да се свързват, да комуникират или просто да се забавляват. ФТК не може сериозно да твърди, че Facebook има монополна сила, защото такава сила не съществува", пишат от компанията в официално изявление.

Това е доводът на Зукърбърг и хората му от години - но регулаторите считат, че макар други компании да предлагат част от услугите, които са налице във Facebook, компанията държи лъвския пай и доминира пазара.