При мегаделото КТБ - наречено от тогавашния наблюдаващ, а днес главен прокурор Гешев "кацане на Луната с дизелов двигател" и "трансплантация на глава", почти нищо не е като при другите дела. 

Освен от финансовите, криминални, мистични и чисто любовни пороци (като например факта, че двамата главни свидетели на прокуратурата живеят в конкубинат), то страда и от чисто битови.

Например предишното заседание не можа да се проведе заради COVID - по настояване на адвокатите, защото хората в залата традиционно надвишават максимума от 30.

Малко история

Това дело поначало има навика да "митарства". Първоначално започнало в Софийска градска прокуратра, делото отиде в Специализираната - заедно със самия Гешев. Това стана, след като подсъдимите служители и шефове на банката бяха обвинени като ОПГ - факт, който остави със зяпнала уста доста правници. Но то е отделна тема... 

После започна четенето на многохилядния обвинителен акт, написан от Гешев, който - както твърдят челите го - на места съдържа извадки от учебници и дори от Уикипедия. Тази гимнастика бе задължителна, тъй като е нормално всеки застанал пред съд - освен на места в Африка, да научи детайлно и подробно в какво го обвиняват.

Така по едно време изразителното четене, което вече продължаваше от месеци, от Спецсъда на ул. "Черковна" се премести в конгресната зала на новоизградения Районен съд - т.нар. Военно НДК.

Чак след това парламентът - доминиран от ГЕРБ, се сети и чрез правното си острие от онова време Данаил Кирилов измисли чисто и просто да се промени законът. И така вече не всеки обвиняем може да чуе в какво го обвиняват - а само "доклад" върху обвинителния акт.

От това време датират затрудненията - че делото вече бе в Спецсъда, а десетките хиляди (сигурно никой не знае точно колко са) писмени доказателства, томове и документи по него - които естествено всеки защитник и обвиняем има право да изисква и да ползва на всеки един етап, останаха физически в следствието. До степен, че медии намираха нарязани на парчета "тайни" от КТБ в коша в кв. "Овча купел".

Това създаваше определени затруднения, и ако се съди по развоя на делото, което към днешна дата е едва на стадий - разпит на четвъртия свидетел, вече цялото е преместено на "Черковна".

Тук обаче се намесва COVID и актуалната заповед на здравния министър Кацаров - че поне до 30 октомври са забранени мероприятията с повече от 30 души на закрито.

Това - на шега казано - помогна предишното заседание да се срути под собствената си тежест: хората в залата по този процес никога не са под 50. Това стана на 14 септември.

Тъй като съдия Виржиния Петрова видимо не е във възторг от опцията да отлага, на днешното поредно заседание изчете забележително определение - в него се казва, че забраната на Стойчо Кацаров касае определени мероприятия, които са изредени в нея. Съдебните заседания не са сред тях. В момента забрана на ВСС да се провеждат такива няма, следователно - провеждат се при общите указани противоепидемични мерки. Разстояние, проветряване, маски и прочее. 

Така Петрова днес предложи на страните - ако се притесняват - отиват пак в киносалона на новия Районен съд или... в НСлС, където има още по-подходяща и пространна зала. Но делото ще продължи.

При това положение адвокатите "клекнаха" - да си продължи в сградата на "Черковна", където има нова зала 10, която обаче всички наричат Зала "КТБ".

Процесът продължава по-късно през октомври.