Търсеният ефект от държавата, която специално промени два закона заради "фамозния" обвинителен акт на прокурор Иван Гешев за КТБ от десетки хиляди страници, днес не сработи. Напротив - съставът на съда продължи от страница № 7760, до която е стигнал благополучно от май месец м.г.

Вчера в "Държавен вестник" бяха публикувани промени в Наказателния кодекс, с които - знаково за управляващите - чрез преходни и заключителни разпоредби се изменя Наказателно-процесуалният кодекс. С отявлена цел.

Така след правните лупинги в чл. 276 на процесуалния закон вече пише, че делото започва "с доклад, в който се посочват основанията за образуване на съдебното производство и предявените граждански искове". В старата редакция на същия текст пишеше изрично "с прочитане заключителната част" на обвинителния акт.

Промените обаче по конституция влизат в сила 3 дни след обнародването им, т.е. - в петък.

Така днес две прокурорки продължиха - може би за последно - монотонното четене (на смени) на хиляди страници изреждане на еднотипни често деяния, справки от закони, засягащи базисни факти от учебниците по икономика, право и пр, с които е пълен обвинителният акт.

Междувременно, от известно време многомесечните "литературни четения" се пренесоха в новата сграда на Софийския районен съд. Причината е малкият размер на Спецсъда и това, че не предоставя такава луксозна зала, каквато има във "Военното НДК".

Според съобщенито на Специализираната прокуратура от юли, 2017 г. обвинителният акт във всичките му копия е над 210 000 страници (което тогава създаде на бъдещия зам.главен прокурор Иван Гешев и затруднения за принтиране, б.а.).

По делото са привлечени като обвиняеми 18 лица, като на всеки са връчени по обвинения, описани в над 5000 страници.