Слад главен прокурор от Пловдив има вероятност още един представител на града да заеме възлов пост в правоохранителната система. Бившият шеф на  регионалната дирекция на полицията под тепетата ст. комисар Тодор Чонов е най-спряганата кандитатура за шеф на ГДБОП, която ще се отдели от ДАНС по възможно най-бързия начин.

Както Клуб Z вече писа, управляващите от ГЕРБ предприемат форсирана офанзива за промени в ЗМВР, с които да върнат антимафиотите като отделна дирекция в МВР. Сливането им с ДАНС беше доста спорна стъпка, предприета от кабинета "Орешарски" точно преди накрая за шеф на получилата се служба-мастодонт да бъде гласуван Делян Пеевски.

Според преобладаващото мнение комисар Чонов е ченге с много качества. Той беше сменен от минисътр Цветлин Йовчев през август 2013 г . и стана 13-ият директор на ОДМВР, пострадал от червената чистка.

Чонов оглави дирекцията със заповед на Цветан Цветанов в края на октомври 2009-а. Той бе в редиците на столичните антимафиоти, преди да стане шеф в родния си град. Кариерата му тръгва буквално от гаража - в периода 1992-1995 г. Тодор Чонов е бил шофьор на тогавашния началник на РДВР- Пловдив Иван Георгиев. Полетът му нагоре тръгва в средата на 90-те, за да стане една от основните фигури в сектор “Международен наркотрафик” към ГДБОП. Изкарал е в системата близо 25 години.

"Нищо друго не съм работил. Минал съм през всички етажи в кариерата", обича да казва Чонов. 

Най-шумните акции по негово време в Пловдив бяха операциите срещу икономическата престъпност, телефонните измамници, фалшификаторите. Имаше няколко удара по наркоразпространението. 

От ГЕРБ имат "подръка" и още една кандидатураза шефския пост в ГДБОП.