Трима моряци са поискали да слязат от затъналия край Камен бряг кораб "Вера СУ". 17-и ден продължава сагата, всички операции към момента са преустановени заради лошото време. Вълнението е около 4 бала, вятърът е над 20 километра в час, съобщи БНТ.

Екипажът все още не е разпитван, това трябва да стане от следовател, в присъствието на съдия.

Успешно приключи операцията по допълнителното укрепване на кораба с котви и въжета.

"Още в началото, ако се бяха взели мерки, Констанца е по-близко от Варна до Яйлата, румънците разполагат с много модерни плавателни средства, вместо да очакваме трите баржи", заяви в "Денят започва" капитан Богдан Богданов, председател на Българската морска камара.

Няма нови пробойни по корпуса на заседналия кораб, установи оглед на водолази. При една от последните операции са източени 11 кубика гориво от танкерите на кораба.

Трите баржи, които ще участват в операцията по разтоварването на азотните торове от борда на заседналия кораб "Вера СУ", вече са на българска територия.

Те са осигурени от Европейската агенция по морска безопасност и идват от Италия. Баржите са надуваеми с дължина 15 метра и широки 5 метра. Трима души от екипажа са пожелали да слязат. Днес се очаква на борда на кораба да се качат представители на Международната федерация на транспортните работници, които да проверят условията на труд и дали екипажът разполага с храна и вода.