В Република Северна Македония до 4 октомври са били ваксинирани изцяло общо 791 141 души, а 425 са получили трета бустерна доза, съобщи министерството на здравеопазването на страната, предаде МИА, информира БТА. 

Така 47 процента от пълнолетното население е с една доза, а 44 процента от македонците над 18-годишна възраст са изцяло ваксинирани.

Процентът на напълно ваксинираните от цялото население на страната е 35 на сто.

Имунизирани са 53 процента от хората над 40 години, а 32 процента от македонците между 18 до 39 години са с една доза.

Така Македония, която е извън ЕС и по-трудно се снабдява с ваксини, се оказва доста по-напред от България в темповете на ваксинация. В нашата страна процентът на напълно ваксинираните е малко над 19 на сто като още от началото на ваксинационната кампания държим твърдо последното място в Европа. Темповете на ваксинация непрестанно спадат. С бустерна доза са 2705 души.

Наскоро България дари на съседната си държава 51 480 дози от "Пфайзер", но по-късно оттам съобщиха, че заради изтичане на срока на годност ще бракуват 13 000 от тях. Направихме подобно дарение и на Бутан, където вече са ваксинирани 64,3% от населението, макар държавата да е сред най-бедните в Южна Азия.