На изборния конгрес на БФС идния вторник в НДК ще се гласува с интегрална бюлетина и това е стъпка в правилната посока, но тя не е достатъчна да се гарантира прозрачността на вота.

Това заяви Петър Величков, който е в щаба на Димитър Бербатов и член на Изпълкома на централата, след днешното последно заседание на ръководния орган в този му вид. Сбирката бе свикана, за да се приемат правила за общото събрание, свикано с подписка от съда.

"Минахме по дневния ред. Служебната част завърши, започна официалната (всеки може да се досети какво означава това, бел. ред.). В общи линии ни бяха предоставени правилата за провеждане на конгреса, коментира пред журналисти в "Бояна" Петър Величков. - Те бяха изчетени набързо от Борислав Михайлов. Целият Изпълком гласува "за" тези правила. Няма никаква промяна от миналия конгрес.

Все пак се върви в някаква посока, тъй като се реши бюлетината да бъде интегрална. Това обаче не е достатъчно, за да може да се създадат тези условия на делегатите да могат свободно и без страх да изразят волята си. Ако се броят гласовете като на миналия конгрес - взимат се урните и се прибират някъде, а после се вадят резултати, това ще остави сериозни съмнения върху резултатите."

Бизнесменът припомни, че екипът на основния претендент на Борислав Михайлов е предложил няколко точки - те не са в противоречие с устава и приемането им не би трябвало да е проблем. Не е ясно обаче дали на Бербатов ще бъде позволено да ги отправи от трибуната. На конгреса през 2018 г. Любослав Пенев бе силно ограничен и влезе в залата, само за да произнесе слово. Не и преди това.

"Знаете в кой екип работя. Ние много ясно определихме набор от точки. Ако те бъдат приети в залата, това ще даде едни абсолютно легитимни резултати. Те ще бъдат приети от клубовете и от цялата футболна общественост. Дали обаче ще се приближим към една такава процедура, ще бъде решено явно в залата. Колегите в Изпълкома смятат, че предният конгрес е бил проведен нормално и възнамеряват по този начин да го проведат и този. Добрата стъпка е интегралната бюлетина", добави Величков.

"Ние се надяваме все пак, че няма да се проведе като миналия път. Уставът не позволява да се дават пълномощни на трети лица. Има ли определен делегат, той трябва да дойде. Може би обаче няма да стане така", каза още членът на Изпълкома.

Малко след това от сградата излезе и вицепрезидентът Атанас Фурнаджиев, който тази сутрин обяви в бТВ, че БФС ще сезира Етичната комисия на УЕФА заради твърдения на Димитър Бербатов, които били неверни.

"Ще се гласува с интегрална бюлетина, рече Фурнаджиев. - Ще има осем урни за гласуване, за да се избегне струпване на хора. Ще бъде прозрачно абсолютно всичко. Бюлетините ще се броят на сцената от комисия, определена от конгреса. Нормални неща. Това са решения на Изпълкома.

Така се провеждат конгресите на УЕФА - с интегрална бюлетина. Ние следваме техния пример. Това го заявих още преди месеци. И нека веднъж завинаги да стане ясно - представителите на ФИФА и УЕФА идват не по покана, а защото са изпратени от тези централи. Това е обичайна практика."

На конгреса ще се реши дали той да бъде излъчван пряко, но медиите няма да бъдат допуснати в залата, а представителите им ще бъдат в друго помещение. 

Клубовете ще бъдат представлявани от делегати, излъчени от самите тях, уточни Фурнаджиев. Имало хора, които ги било страх да дойдат заради епидепичната обстановка.

На заседанието на ИК днес не присъстваха само Кирил Домусчиев и Венцеслав Стефанов.

526 клуба имат право на глас, 508 са излъчили делегати

По-късно БФС разпространи съобщение, от което личи, че пет ФК са изключени. 526 са с право на глас, а 508 са излъчили по един свой представител.

Информацията гласи следното:

На днешната си организационна среща с цел уточняване на технически въпроси, касаещи предстоящия извънреден конгрес на БФС на 12.10.2021 г., Изпълнителният комитет на централата утвърди решенията на Бюрото на ИК относно съставите на комисиите за подготовка на конгреса, за подготовка на документите за конгреса и за промени в Устава на БФС.

Гласувано бе видът бюлетина, с която делегатите ще упражнят правото си на глас, да бъде интегрална.

Разгледан бе и докладът за футболните клубове-редовни членове на БФС, които следва да отпаднат като членове на централата съгласно чл. 29 от Устава на БФС. Членовете на Изпълкома констатираха отпадането на общо 5 ФК, като съгласно чл. 51, ал. 3 от Устава, решението влиза в сила незабавно. В следствие на решението редовните членове на БФС, които ще имат право на глас на извънредния конгрес на 12.10.2021 г. са общо 526.
Според доклада на комисията за подготовка на документите на конгреса, клубовете, излъчилите свой представител-делегат, са 508.

Членовете на Изпълнителния комитет също така приеха бюджета, с който БФС ще обезпечи провеждането на мероприятието, като значителният размер на сумата в сравнение с предишни конгреси е резултат от организирането на общо събрание в условия на пандемия и необходимостта от допълнителни мерки за осигуряване на безопасна среда за участниците и гостите.