Ръководството на Българския футболен съюз ще сезира Етичната комисия към УЕФА заради изказване на Димитър Бербатов, че бившият президент на германския футбол Райнхард Гриндел е обвинен в корупция и е бил пиян на предишния конгрес на БФС, на който Борислав Михайлов победи Любослав Пенев.

Той присъстваше като гост, произнесе похвално слово за Михайлов, получи и поднесе подаръци.

Намерението на БФС беше оповестено от вицепрезидента на съюза Атанас Фурнаджиев в бТВ в отговор на думите на Бербатов, който е претендент за президентския пост в централата. В неделя в "120 минути" Бербатов каза: "Предният път имаше човек от Германия - Райнхард Гриндел, който после беше обвинен в корупция. Беше пиян в залата”.

№9 повтори твърдението си и вчера в студиото на "Спортал".

Гриндел се оттегли от поста си през 2019 г., след като германски медии разкриха, че е получил като подарък скъп часовник от украинеца Григорий Суркис, наричан от изданието "Ханделсблат" "криминален бизнесмен”.

"Ще сезираме Етичната комисия към УЕФА. Това, че е уличен в корупция и е бил пиян, което той изрече във вашето студио, са абсолютни лъжи. Той си подаде оставката за това, че е получил като подарък часовник от свои колега от Изпълкома на УЕФА. Той не е уличен в корупция, няма образувано дело срещу него, няма водено разследване. Това са доста различни неща. Нека върху един уважаван във футболните среди човек да не бъдат хвърлени обвинения, които нямат нищо общо с действителността", заяви Фурнаджиев.

Той разясни, че делегатите на предстоящия на 12 октомври извънреден изборен конгрес за нов президент на БФС, свикан по решение на съда след подписка, инициирана от Бербатов, ще бъдат 531. Наблюдатели на ФИФА и УЕФА ще има по изискване на двете централи.

"Нека да спрем с тези мантри, че има нещо нередно, че има клубове-фантоми. Самият Бербатов заяви, че той е посетил всичките 531 клуба и се е срещнал с тях. Клубовете минаха процес на прелицензиране в Министерството на младежта и спорта. Ако има клуб, който няма дейност, той нямаше да бъде лицензиран. Тези 531 клуба гласуват. Те съществуват. Бербатов каза, че се е срещнал с всеки един от тях, посетил ги е, срещнал се е с ръководителите, имал е възможност да изложи своята теза", рече Фурнаджиев и добави:

"Бройката на клубовете варира. По време на 4-годишния период, през който се организира конгресът, има клубове, които фалират, преустановяват своята дейност и има новосъздадени клубове, които кандидатстват за нови членове. Това се решава на всеки един конгрес. Тази бройка от 531 клуба е приета на предния конгрес. За следващия бройката ще бъде различна. Има клубове, които ще преустановят своята дейност, има молби от новосъздадени клубове да бъдат членове на БФС. Бройката е ясна.” 

Фурнаджиев разясни и казуса с ипотекираната сграда в центъра на София, в която допреди няколко години се помещаваше администрацията на Българския футболен съюз. Сега там са столичните и зонални структури.

Той уточни, че кредитът, изтеглен с нейно обезпечаване, е бил върнат и в момента БФС няма дългове.

"За 30 млн. лева държава и общините построяват една спортна зала. В общи линии най-евтината спортна зала е за 30 млн. лева. За тези пари ние построихме спортна зала, хотел, административна сграда, 5 игрища, трибуна, магазин, КПП и цялата инфраструктура към обекта - асфалт, ток, вода, канал. На откриването на базата президентът на УЕФА Александър Чеферин и представителят на ФИФА Звонимир Бобан казаха, че за парите, които ние сме усвоили, другите федерации не са успели да построят и половина от това. Стойността на проекта е 30 млн. 

Към момента, когато завършваше сградата и тряваше да се разплатим със строителя, имаше недостиг на средства в БФС. Наложи се да вземем кредит. Кредитната линия е в размер на 5 млн. лева. Усвоеният кредит е в размер на 3,2 млн. лева, които са върнати през 2019 г. и в момента БФС няма никакви задължения. Няма ипотека, заличена е през 2019 г. Аз съм построил десетки сгради. Няма нищо страшно в това да се вземе кредит", заяви той.

Фурнаджиев уточни, че построените съоръжения в "Бояна" се използват не само за футбол и определи изказването на Бербатов, че базата е "увеселителен парк, използван за сватби и кръщенета" като "нападки на махленско ниво”.

Вицепрезидентът на БФС отрече вратарят на "Левски" Николай Михайлов, който е син на Борислав Михайлов, да има нещо общо с ресторанта и хотела към базата в “Бояна", каквито твърдения има.

"На печалба са хотелската част и ресторантът. Това са нападки, които не почиват на доказателства. Мога да потвърдя, че Николай Михайлов няма нищо общо с базата на Футболния съюз. Дайте да не хвърляме неща без да са проверени. Какво общо има, че Николай Михайлов е присъствал на дадено събитие? До края на деня ще ви изпратя лицата и филмите. Боби се казва собственикът и управителят на ресторанта", заяви Фурнаджиев.

За президентския пост на 12 октомври един срещу друг ще застанат 6 кандидати - Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Христо Порточанов, Ивайло Дражев, Христо Христов и Георги Захариев. Своеобразните избори ще се проведат в НДК при спазване на противоепидемичните мерки.

"Провокации и напрежение винаги е имало по време на всичките конгреси. И да има, няма да е нещо необичайно", завърши Фурнаджиев.