Посолството на България в Русия е предложило да поеме ремонта и подръжката на Паметника на Съветската армия, известен и като МОЧА, като в замяна получи безвъзмездно и безсрочно ползване на паметника и терена му. За това съобщи икономистът и бивш депутат от гражданската квота на "Демократична България" Мартин Димитров във фейсбук.

Това е предложил в началото на тази година областният управител на гр. София Николай Пехливанов, назначен от ГЕРБ, но дошъл от редиците на "Атака" (и два пъти неин депутат), в писмо до МВнР, МРРБ, Министерство на културата, Столичната община и ДАНС. 

След като споменава офертата на Москва, Пехливанов описва собствените си проучвания за собствеността на паметника - казус, който многократно е ползван от управляващите в Столичната община като оправдание да не бъде премахнат. Любопитно е, че Пехливанов стига до заключението, че паметникът е недвижим имот и като такъв трябва да му бъде съставен акт като държавна или общинска собственост - което би направило възможно и лесното му отстраняване.

"В заключение ще си позволя да изразя становището си, че предложението на Посланика на Руската федерация (Елена Митрофанова бел.ред.) за поемане на разходите за обновяването и поддръжката на ПСА в София за сметка на Руската федерация е в интерес на Българската държава и приемането му не съставлява какъвто и да е политически акт. От тази гледна точка, реципрочно би било от страна на Българската държава да предостави безсрочното и безвъзмездно право на ползване върху Паметника на съветската армия в гр. София на Руската федерация", пише Пехливанов  (оригиналният правопис е запазен).

Преди дни кметът на район "Средец" Трайчо Трайков, в чиито рамки е паметникът, предупреди, че конструкцията е нестабилна, опасна и се нуждае от ремонт за над 390 000 лв. Така данъкоплатците може да за пореден път да платят за монумент на армия, окупирала страната им.

Общинските съветници от "Демократична България" пък предложиха за пореден път ПСВ да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство, като се използват вече направените заявки за мащабни дарения за процедурата. Те подчертават нуждата от ремонт смятат, че от юридическа гледна точка не съществуват пречки за демонтажа и преместването му. А решение за това на Столичния общински съвет има още от далечната 1992 г.

 

Ето и пълния текст на писмото:

Пълен размер.
Пълен размер.
Пълен размер.