България продължава да бъде най-заплашената страна в ЕС от евентуален наплив на бежанци от Афганистан.

Това заяви пред Клуб Z евродепутатката от групата на социалистите Елена Йончева.

Тя представи днес пред Европейския парламент в Страсбург доклада си за работата на бъдещата Европейска агенция за подкрепа в областта на убежището. Очаква се настоящата Европейска служба за подкрепа в областта на убежището (EASO) да се трансфформира в агенция и да заработи в този вид до края на годината.

България е по-заплашена от Гърция, защото според анализите на експертите най-краткият път за бежанците към Европа минава през нашата страна, уточни Йончева в отговор на наш въпрос.

И у нас, и в Гърция бежанците идват от Турция.

Йончева обаче не очаква голяма бежанска вълна от Афганистан. Тя смята, че талибаните, с които се е срещала преди години в качеството си на журналист, ще търсят международно признание. И макар че ЕС едва ли ще ги признае като пълноправен партньор, те едва ли ще прибегнат до крайни нарушения на човешките права.

В момента бюджетът на EASO е 50 милиона годишно. След като Службата стане агенция, той трябва да бъде увеличен между 3 и 4 пъти.

ЕП трябва да гласува за Агенцията до месец - на следващата или на по-следващата си сесия. 

„Фактът, че ще имаме Европейска агенция за подкрепа в областта на убежището, е от голямо значение за България и националната й сигурност. Той ни дава реален инструмент да се преборим ефективно с бъдещ наплив от други държави“, смята Елена Йончева.

Според нея, ако досега турският президент Реджеп Ердоган в голяма степен е използвал бежанския поток като силен инструмент, с който понякога е изнудвал, с помощта на Агенцията този риск намалява.

„Досега в продължение на 10 години в Парламента не можеше да бъде постигнато съгласие по въпроса. Различни държави като Унгария казваха: България и тези на първа линия да се оправят сами. Така България се превръщаше в жертва на географското си положение. С изграждането на Агенцията вече ще има конкретни механизми да се помогне на страните на първа линия“, каза Йончева.

И открои най-важните нововъведения.

Агенцията ще има служители, разположени в трети държави. Тя ще може да инициира създаването на бежански лагери. При конфликт като настоящия в Афганистан, ще има механизъм, по който да се създадат лагери в Пакистан или Иран - буферни страни между България и зоните на конфликт.

За разлика от EASO, Агенцията ще разполага с 500 поджотвени служители, които няма да бъдат търсени тепърва. Те ще бъдат експерти и се изпращат в държава, която има проблем. Така например могат да дойдат в България в случай на миграционен натиск отвън. Те ще имат юридическа експертиза и ще знаят редки езици. Експертите ще бъдат в състояние да филтрират тези хора, които са наистина бежанци и бягат от война, и икономическите мигранти. Досега това е било много трудно.

500 експерти са напълно достатъчни поне на този етап за справяне със ситуации като тази в Афганистан, каза Йончева в отговор на въпрос. Специална служба е разигравала различни ситуации, в резултат на което е стигнала до този извод.

Най-важното обаче е, че тези експерти ще могат да идентифицират и спират влизането в ЕС на терористи, ако такива има сред бежанците, изтъкна Елена Йончева. Това е нещо, което не е било практикувано досега.

Терористите ще бъдат разпознавани чрез база данни и с помощта на редките езици, чието знание ще бъде предимство на експертите.

Създаването и започването на работата на Европейската агенция в областта на убежището ще доведе и до приемане на Пакта за миграцията, смята българската евродепутатка.