Протаканата повече от година и половина сделка по продажбата на "Нюкасъл" вече е факт, съобщават световните агенции. Клубът от Висшата лига стана притежание на саудитския Обществен инвестиционен фонд (PIF), за който се твърди, че е на престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Фондът е осигурил 80 процента от 300 милиона паунда, платени на вече бившия собственик на клуба Майк Ашли, информира Би Би Си. Останалите средства са на две други компании, сформирали общ консорциум - PCP Capital Partners и RB Sports & Media.

Висшата лига даде зелена светлина, след като месеци наред през миналата година отказваше да направи това. Така през лятото консорциумът се оттегли. Напоследък се заговори, че интересът е подновен.

Причината за променената позиция на Премиърлийг е, че Саудитска Арабия е изпратила писма, в които е уверила, че няма общо с PIF. Независимо от това фондът и занапред ще продължи да бъде свързван с принц Салман, сочен за един от най-богатите хора в света.

Феновете на "свраките" приеха новината с еуфория, тъй като клубът им е напът да се превърне в гранд.

И днес организации като "Амнести интернешънъл" призоваваха сделката да бъде спряна. Но това не стана - "Нюкасъл" има нови собственици и те са доста амбициозни, ако се съди по обявени планове.

Начело на консорциума и на PCP Capital Partners е британската бизнесдама Аманда Стейвли, която от години работи като лобист в Близкия изток. Тя изигра роля при покупката на "Манчестър Сити", но сега е много "по-навътре".

Очакванията са да получи директорски пост на "Сейнт Джеймсис парк".

Майк Ашли е меко казано недолюбван от фенската маса на "Нюкасъл". Той е собственик на популярната и в България верига "Спортс дайрект".