От какво живее изолираният севернокорейски режим? С какво плаща за ядрените си и ракетни оръжейни програми? Как поддържа 1,3-милионната си армия, равна по численост на американската? Само за сметка на гладуващото си население?

Не. За източниците на доходите на Пхенян говори в ексклузивно интервю за Би Би Си Ким Кук Сон, бивш старши офицер от севернокорейското разузнаване, избягал в Южна Корея през 2014 г. и работещ сега за нейните специални служби.

Накратко, режимът на севернокорейския лидер Ким Чен Ун и на неговите предци от управляващия комунистическата страна клан, се храни от нелегална търговия с наркотици и с оръжие. Успоредно с това службите му са ангажирани освен с шпионаж в Южна Корея, така и с убйства на избягали в чужбина дисиденти и с киберпрестъпления.

Ким разказва как е организирал производството на наркотици по поръчение на държавното ръководство с цел да осигури "революционни фондове" по време на глада в Северна Корея през 90-те години на миналия век. Изолирана от международни санкции и от ковид пандемията, с унищожена от наводнения реколта, днес държавата е изправена пред същата перспектива и ръководството ѝ признава това.

 
„За да ви помогна да разберете - казва Ким пред Би Би Си. - Всички тези парѝ в Северна Корея принадлежат на севернокорейския лидер. С тези парѝ той си строи вили, купува си коли, купува си храна, дрехи и се радва на луксове."
 

Британската медия отбелязва, че според оценките умрелите от глад севернокорейци през 90-те години на миналия век са от няколкостотин хиляди до 1 милион в страната с 25-милионно население.

Сред главните клиенти на северкорейското оръжие са Иран и страни с продължителни граждански конфликти: Сирия, Либия, Мианма и Судан. Ким твърди, че севернокорейците били добри в производството на мини-подводници. Още от 80-те години се знае, че страната е на черния пазар на ядрени оръжейни технологии. През изминалите седмици тя тества крилата ракета с далечен обсег и балистична ракета, изстреляна от влак. 

 
 

Ким признава, че е създал и ръководил целева група за убийства на противници на режима в чужбина. Такъв е бил неуспешният опит за убийство на Хуан Джан Йоп, бивш висш севернокорейски номенклатурчик, избягал в Южна Корея, през 2009 г. С него Ким Чен Ун, все още подготвян за лидерския пост на страната, е искал да докаже лоялност към баща си - тогавашния лидер Ким Чен Ир, починал от удар през декември 2011 г. Заговорът обаче се провалил и двама майори от севернокорейската армия все още излежават 10-годишни присъди в Юга.

Пхенян отрича да има нещо общо с неуспелия атентат, но Ким казва, че в Северна Корея такава операция не може да мине без одобрението на вожда. Без санкция от най-високото място в Пхенян не са минали и на практика терористични операции като торпилирането на южнокорейски боен кораб през 2010 г., при което загинаха 46 моряци на борда му и артилерйиския обстрел на южнокорейския остров Йонпйон през същата година, който уби двама военни и двама цивилни.

Още през 80-те години на миналия век Северна Корея е създала звено за кибервойна. Днес страната разполага с 6 000 хакери, целево обучавани в университет. 

Разузнавачът Ким заявява, е че бил „най-червен от червените“, но като награда за лоялността си е получил заплаха за живота си през 2014 г. и тогава е избягал в Южна Корея със семейството си, очевидно ползвайки свободата да пътува, на която се е радвал като член на привилегированата севернокорейска класа.

Той казва, че се почувствал заплашен през 2014 г., когато новият лидер Ким Чен Ун започнал чистка във висшия ешелон, за да елиминира евентуални заплахи за властта си. През декември 2013 г. той нареди да бъде екзекутиран чичо му Джан Сон Тек, тогава втори в севернокорейската държавна йерархия. Джан беше реално управляващият страната в последните дни на Ким Чен Ир.