Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че продоволствената ситуация в страната е напрегната заради коронавирусната пандемия и заради миналогодишния тайфун, който нанесе щети на селското стопанство, предаде ДПА, като се позова на държавната информационна агенция КЦТА.

На пленарно заседание на Централния комитет на Корейската трудова партия, което започна вчера, Ким призова партийните ръководители да решат ситуацията с изхранването на населението, която "сега става напрегната".

Продоволственият проблем се дължи отчасти на неуспеха на селскостопанския сектор да реализира плана за зърнените култури заради щетите, нанесени от тайфуна, отбеляза той.

Ким предупреди севернокорейците да се приготвят за удължаване на мерките за борба с коронавируса.
Като цяло през първите шест месеца на тази година севернокорейската икономика се е развивала положително, отчете в същото време той.

Освен че бе застигната от природни бедствия и от коронавирусната пандемия, затворената комунистическа държава е обект и на сериозни международни санкции заради програмата си за ядрени оръжия, отбелязва ДПА.

Експертът на ООН по човешките права Томас Охея Кинтана, който е натоварен със задачата да следи хуманитарната ситуация в Северна Корея, заяви през март, че последиците от коронавирусната пандемия водят до случаи на гладна смърт в страната. Още преди началото на пандемията над 40 процента от населението на Северна Корея не е имало сигурен достъп до храна, изтъкна Кинтана в по-ранен доклад.

В Южна Корея здравето на Ким Чен Ун за пореден път стана обект на внимание, тъй като на най-новите кадри той изглежда значително по-слаб от преди.

Въпросът представлява особен интерес за Сеул, Вашингтон, Токио и други световни столици, защото севернокорейският лидер не е посочил свой наследник, в случай че престане да бъде в състояние да изпълнява своите функции, отбелязва ДПА.