Кметицата на София Йорданка Фандъкова прекрати мълчанието си и най-после коментира назначаването на бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат.

Иванов бе уволнен от поста заради полицейското насилие през протестите миналата година, случило се под негово ръководство. Младежи и журналисти бяха бити и тормозени от полицаи по време на протести срещу правителството. В крайна сметка четирима униформени бяха уволнени, както и Иванов.

11 дни Фандъкова отказваше да коментира назначението, което бе направено без конкурс и без публично съобщение до медиите. Общинските съветници на ГЕРБ защитиха решението й миналата седмица, като изтъкнаха, че Иванов не е бил обвинен в престъпление, а уволнението му било "политическо". Днес кметицата също подчерта, че не дължи обяснение на общинските съветници, но "в името на прозрачността" даде такова.

"Поканих Ивайло Иванов за директор на Столичния инспекторат, защото за поста е необходим човек на реда, който да засили контрола. Работата на Столичния инспектор основно е да контролира чистотата в града. Работата на директора не е топло местенце на бюро, а е на терен. За нея е подходящ човек на реда, за да не виждаме препълнени контейнери и неизмити улици."

Кметицата призна, че Иванов не е представил управленска програма при постъпването си.

Естествено, опозицията в Столичния общинския съвет реагира остро на това обяснение.

"Когато някой назначава някой на публична длъжност, той трябва да изложи аргументи, да покаже програма какво смята да направи този човек, особено в толкова нереформирана и неработеща структура като Столичния инспекторат. Трябва да бъдат обосновани и личните качества на човека, който е избран за длъжността. По нито едно от тези важни неща вие не дадохте никакви аргументи", отбеляза независимият Борис Бонев.

Той добави, че няма логика Иванов да контролира почистващите фирми, тъй като няма никакъв опит в тази дейност.

Методи Лалов от "Демократична България" също коментира назначаването:

"Назначавате на работа в Столична община парашутист, уволнен от системата на МВР за нарушение на основни принципи за работа във вътрешното министерство, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата на гражданите и на тяхното достойнство. Така вие деморализирате и демотивирате работещите години наред редови служители както на Столичния инспекторат, така и на останалите структури на общината, които познават далеч по-добре проблемите й."