Григор Димитров е на полуфинал в Рая на тениса, както е известен комплексът в Индиън Уелс, Калифорния - 3:6, 6:4, 7:6(2) срещу осмия поставен в схемата поляк Хуберт Хуркач.

Българинът отново направи обрат - както срещу световния №2 Даниил Медведев, отново бе борбен и брилянтен в голяма част от мача. Можеше да спечели по-рано, размина се, но прояви характер и здрави нерви.

Това е втори пореден полуфинал за Димитров. Следващият му съперник е британецът Камерън Нори (№26 в света). И това ще е труден тест - втората ракета на Обединеното кралство разгроми Диего Шварцман - 6:0, 6:2. Двамата се разминаха по-рано този месец в Сан Диего, където Нори падна от Каспер Рууд на финала (0:6, 2:6).

И за този мач от Мастърса в Индиън Уелс може да се каже много - двамата съперници (това бе първият им сблъсък) предложиха вълнуващо надиграване. Полякът наниза 14 аса. Имаше изпълнения, които дълго ще се въртят из социалните мрежи.

В първия сет опонентите си вземаха подаванията без особени проблеми до 3:3. При 4:3 за Хуркач се стигна до много дълг гейм при сервис на Димитров. Той направи две двойни грешки, спаси точки за пробив, но в крайна сметка видя, че изостава с 3:5. Развръзката в сета не закъсня.

Ето че Гришо отново трябваше да прави обрат, за да спечели. А вторият сет започна идеално за него - 2:0. Полякът обаче моментално отвърна с рибрейк и бързо изравни, 2:2. При 3:3 Димитров трябваше да наваксва от 15:40 - справи се.

В тези минути началният удар на световния №12 спореше. Стабилната и хладнокръвна игра на първата ни ракета му осигури шанс в ключов момент - при 5:4, когато съперникът най-сетне се пропука. За решителната точка се намеси Фортуна - топката се отби в мрежата и след мъчително колебание "реши" да падне в полето на поляка, без да има той шанс да играе с нея. 1:1 сета.

В третия Хуберт Хуркач започна да прави много непредизвикани грешки, принуждаван все пак и от разнообразните действия на Димитров. Дойде и важният пробив - 4:2 в силен гейм за бившия №3 в света. Последва размяна. 

При 5:3 напрежението взе връх и Григор прояви колебания в гейма, в който трябваше да вземе връх. Три непредизвикани грешки си казаха думата и той не успя да затвори мача - пробивът бе върнат.

Сервисът на Хуркач му осигури тайбрек, а в очите на мнозина и ролята на фаворит. Нещо повече - решителният гейм започна с минипробив за него - 1:0.

Но това бе всичко за Хуберт днес. Григор запази спокойствие, а и борбеност, и даде само още една точка. Нова великолепна победа за най-добрия ни тенисист.

В другата част на схемата фаворити са Стефанос Циципас и Александър Зверев. Гъркът играе с непоставения Николоз Басилашвили, а Саша ще спори с Тайлър Фриц.