Трафикът в столицата от другата седмица ще стане по-луксозен. И по-бърз

Трийсет нови автобуса ще бъдат пуснати в движение, съобщи днес заместник-кметът по транспорта на Столичната община Кристиан Кръстев. Той участва в панела "Интелигентни транспортни системи и мобилност", в рамките на форума "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България", организиран от dir.bg и 3еNews. Медиен партньор е БТА. Подробности можете да прочетете в емисията "Зелена БТА".

Тече процедура за доставка и на 25 трамвая, процедурата в момента е в КЗК, информира още Кръстев. Той каза, че е необходимо да се поддържа и ремонтира транспортната инфраструктура, както това се случва с трамвайните релси по бул. "Цар Борис Трети". 

Кръстев съобщи, че Столичната община полага усилия по въвеждането и разработването на водородните технологии в системата на градския транспорт във връзка с това, че ЕС върви към тотална забрана на двигателите с вътрешно горене. За последните две години Столичната община работи по проект за евентуално бъдещо закупуване на близо 30 нови превозни средства на водород, както и зарядната инфраструктура за тях, заяви Кръстев. Проектът включва и рециклирането на стари тролейбуси, които да преминат на водородно-електрически цикъл на движение. Също така има и проект, с който стари дизелови автобуси да бъдат изцяло обновени в електрически, посочи зам.-кметът. 

След дълги процедури успяхме да подпишем договори и стартирахме изграждането на 25 зарядни станции на 50 точки на зареждане в София, съобщи Кръстев. Също така направихме срещи и инициативи да изграждаме зарядни станции около общинските пазари.

Зам.-кметът представи и проекта INNOAIR за иновативен градски транспорт. В рамките на проекта, Центърът за градска мобилност тества пилотно приложение за по-лесен и удобен начин за събиране на глоби от нарушителите. На по-късен етап в него ще бъдат интегрирани и опции за заплащане на глоби за предстоящите мерки във връзка с ограничаване замърсяването на въздуха, а именно ниско емисионни зони и такса "задръстване".

Във връзка с изпълнението на дейностите по проекта InnoAir: "Иновативен обществен транспорт, отговарящ на търсенето на потребителите, за по-чист въздух в градска среда, Столична община обяви обществена поръчка с предмет: "Разработване на анализ и пътна карта за въвеждане на "Зона за таксуване на задръстванията в София", включително предложения за промяна в нормативната уредба". Крайният срок за подаване на оферти или на заявления за участие е 9 ноември, информира още Кристиан Кръстев.