В четвъртък ЧЕЗ предупреди надлежно и културно, че ще спре тока в голяма част на София в петък от 09.30 до 16.30.

Електричеството ще бъде прекъсвано в следните райони, се казваше в съобщението:, разпространено, естествено, във всички медии.

Община Средец:

Център - София, Община Средец - от 09:30 до 16:30 ч.

Прибрах се от работа с важното съобщение и започнах да предупреждавам комшиите, които още не знаеха злокобната новина.

Кака Лили ми благодари и започна да готви сарми и супа топчета за два дни напред. 

Валентин ми благодари за информацията и извади мръвките от фризера и ги сложи на балкона. Но им тегли една сочна придружаваща майна.

Вторият етаж. Младото семейство с малкото дете започна да готви веднага детски каши и да ги  складира на балкона. И те не бяха много доволни от ЧЕЗ, но са възпитани и не ругаха. Другите на етажа ги нямаше.

На третия етаж беше най-българското посрещане. Лъчо, домоуправителят, като му казах новината, реагира нормално, по-своему - момче, ти наивник ли си или тапир?! Не разбрах какво имаше предвид, но отговорих  - тапир. Наивник ми се видя много силно обидно за моите години.

На третия етаж другите апартаменти са „необитаеми“ според изискванията на преброяването.

На четвъртия Биляна, която на ден поне един час е с прахосмукачката, този ден беше три часа с нея. Дойчин, мъжът й, я попита защо го прави толкова време. Тя отговори, че днес няма да има ток. Добре, каза той, аз тогава ще заредя всички телефони и устройства.

Отсреща Стефаки и Розантия също се разшетоха. Чака ги тежък ден без ток. И той извади наденичките за обяд бързо от фризера, за да ги опече на скарата, докато не му спре токът.

Калина, комшийката на петия етаж, фитнес инструкторка, каза че трябва да стане два часа по-рано, и не беше много ласкава към ЧЕЗ. Но тя е много активна гражданка, обадила се в ЧЕЗ, и й казали, че могат да пуснат тока и по-рано. Те пък изобщо не го спряха.

Дидо, прокурорът, обяви, че ще проучи случая. Според него имало нещо доста съмнително.

Аз отидох на работа. И там имаше ток. Да бях си стоял неприсъствено.

Когато се прибрах, Лили ме засече на входната врата. Абе ти идиот ли си, заради тебе сготвих за три дни, а токът не спря! Вземай сега тоя боб, няма кой да го яде. Отказала се от сармите.

Така заради ЧЕЗ в един ден станах едновременно наивник, тапир и идиот. И ядох боб.