Неваксинирани срещу COVID-19 тенисисти може изобщо да не получат визи за Австралия за Откритото първенство на страната в началото на следващата година. Или пък ако получат, ще бъдат заключени под карантина за 14 дни, което от своя страна ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите.

Това заяви министър-председателят на щата Виктория Дениъл Андрюз, цитиран от медиите в родината си.

Световният тенис елит е разделен по отношение на ваксините. Лидерът на ранглистата и актуален шампион в Мелбърн Новак Джокович нееднократно е заявявал, че не иска да се имунизира и не одобрява също така да бъде задължаван да го прави.

В началото на този година се стигна до парадоксални ситуации. Състезатели, в чиито полети имаше хора с положителни тестове при пристигането на Зеления континент, бяха принудени да се карантинират за 14 дни, дори ако те самите не бяха заразени.

Останалите пък можеха да се движат само в т.нар. "балон" - хотел, корт за тренировки и мачове - толкова.

Ваксинационната мярка се отнася за всички спортисти, а също така се хора, които се канят да посетят Австралия по бизнес дела, служители са на фирми и т.н.

"Не мисля, че който и да било неваксиринар тенисист ще получи виза, за да влезе в страната ни, рече премиерът. Ако все пак получат, ще трябва да преминат през двуседмична карантина. Това няма да се отнася за ваксинираните. Професионалният спорт е в нашата листа с професии, което означава две поставени ваксини, за да имате право на достъп."

Австралия започва да отваря границите си сега - след 18 месеца на почти пълна изолация. Но ще го прави постепенно, щат по щат и т.н.

На завършилия неотдавна US open зрителите имаха право на вход с доказателство, че са с поне една доза. Не и тенисистите. Това накара Виктория Азаренка да заяви, че скоро и състезателите трябва да бъдат задължени. Но не всички споделят мнението й.

Междувременно българският тенис записа историческо постижение. За първи път имаме двама представители в топ 200 - към Григор Димитров се присъедини Димитър Кузманов.

Пловдивчанинът спечели турнир от категорията "Чаланджър" в Барселона и се изкачи с 29 места в световната ранглиста - №187 от вчера. Мико за първи път се намира толкова високо. Той не крие, че целта му е топ 100.

С полуфинала си на "Индиън Уелс" пък Григор Димитров се придвижи до 21-ата позиция. Беше 28-и преди калифорнийската надпревара от Мастърс 1000.