Английската Висша лига взе решение временно да забрани договорите за спонсорство, свързани с бизнеса на собствениците на клубове, информира Би Би Си.

Мярката е наложена след гласуване и е следствие от сделката за "Нюкасъл" - преди брони дни клубът стана притежание на консорциум, водещ дял в който има Общественият инвестиционен фонд (PIF) на Саудитска Арабия. Макар на практика негов собственик да е престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, Премиър лийг прие аргументите от Рияд, че не е притежание на държавата и така разреши покупката.

Срещу нея се обявиха, макар и неофициално засега, водещи тимове като "Ливърпул", "Манчестър Юнайтед", "Арсенал", "Тотнъм", "Лийдс" и т.н.

18 от клубовете в елита са гласували "за" забраната, "Нюкасъл" е бил против, а "Манчестър Сити" се е "въздържал". Това е временно положение - за около месец, в който ще се водят дискусии, преди да се вземе крайно решение.

През миналата седмица босът на "Лийдс" Андреа Радрицани заяви, че сделката по придобиването на "Нюкасъл" трябва да се разгледа през правилото за финансов феърплей на УЕФА, за да се гарантира по този начин, че не ощетява останалите.

"Една и съща игра ли играем?", риторично запита той.

Мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп пък каза, че "Нюкасъл" е третият клуб, който става притежание на цяла държава, визирайки явно "Манчестър Сити" и "Пари Сен Жермен", чийто собственици са от кралските фамилии съответно на Абу Даби и Катар.

А гласът "въздържал се" на "Сити" не е изненада. В началото на тази година УЕФА наложи 2-годишна забрана на отбора да играе в Шампионската лига заради нарушаване на финансовия феърплей точно заради установени фиктивни спонсорски договори с фирми, свързани със собствениците. След това наказанието падна в Арбитражния спорен съд в Лозана. 

Разследването на Висшата лига срещу "гражданите" обаче не е приключило.