От четвъртък, 21 октомври, достъпът до редица места става възможен само с т. нар. зелен сертификат. 

Къде няма да ви трябва

За да отидете до хранителния магазин, до аптеката, до банката, офиси на телекомуникационни оператори, оптики, зоомагазини, доставчиците на платежни услуги (дори и да са в мол), до всеки друг магазин, който не е над 300 кв. м., до различните институции, органите на държавната администрация и т. н. - не ви трябва сертификат.

В обществения транспорт - също.

Ако сте под 18 години, нямате нужда от сертификат за където и да е.

Ако сте учител или сте част от непедагогическия персонал в училище и детска градина - не ви трябва документ за достъп до работното ви място. Ако искате да отидете на кафе или концерт например обаче, ситуацията се променя.

Зеленият сертификат ще е необходим за посещение в мол, голям търговски обект, кафене, ресторант, бар, хотел, семинари, конгреси, спортни събития, кино, театър, концерти, галерии, нощни заведения, фитнеси, басейни, казина, за организирани екскурзии, събори, фестивали, за СПА центрове, различни езикови и т. н. центрове, ако сте над 18 г., за да продължите да се обучавате присъствено в университет и т. н.

Посещенията в центровете за подкрепа на личностно развитие, детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца се спират. Дотам няма достъп при никакъв вариант.

Преустановява се и провеждането на тиймбилдинги.

Какви са вариантите

Зеленият сертификат може да бъде на хартия или в цифров формат. Съдържа QR код и информация на езика на съответната държава и на английски. Той е безплатен и е валиден във всички страни от ЕС.

С него може да се снабдите в три варианта.

- При завършен ваксинационен курс. Ако е с еднодозовата ваксина на "Янсен", сертификатът ви се издава веднага. Ако е с останалите, след поставянето на втората игла, т. е. след три седмици. След това трябва да изчакате още 14 дни, за да може да го ползвате. (Според някои последни идеи на МЗ, все още непретворени в заповеди, документ може и да почне да се издава и при една доза от двудозова ваксина, той, разбира се, ще е валиден само на територията на страната и до завършването на имунизацията. Също така от МЗ имат намерение да съкратят тези 14 дни, до активиране в рамките на 2-3 дни, отново само за България и за сегашната ситуация).

Примерен ваксинационен сертификат.

Третата доза няма отношение към него - за нея също се издава сертификат, но той не е сред официалните документи за достъп.

Ако сте се ваксинирали преди 1 юни, трябва "да преформатирате" стария си документ в европейския му вариант. На Единния информационен портал има линкове към his.bg (достъпът, до който тези дни е затруднен по разбираеми причини) за различните опции, които са ви необходими - да си извадите сертификат, да си свалите приложението, за валидиране на документа на мобилно устройство (това се отнася за всеки вариант на COVID сертификата, не само за този при ваксиниране, но приложението не е най-гладко функциониращото, освен това то не предлага съхранение, а проверка на сертификата.).

Засега в ЕС няма определен срок на валидност на документа при ваксиниране - т. е. към момента той е безсрочен.

- Сертификат при преболедуване. За ЕС това означава положителен PCR тест, който е валиден за периода от 11-ия до 180-ия ден, считано от датата на проведеното изследване. Във вторник министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров каза, че се обсъжда вариант за удължаване на срока до 1 година, но ден по-късно уточни, че експертите не са приели такава възможност.

Последната промяна е от четвъртък - срокът на документа за преболедуване ще е 1 година. (Заповедта на МЗ все още се чака)

Необходимо е да влезете отново в сайта www.his.bg, да въведете ЕГН и телефонен номер. Ако сте преболедували, но с по-ранна дата, трябва да минете към една от другите опции - ваксиниране или тестване.

Още едно уточнение - на територията на страната резултат от антигенен тест като доказателство за преболедуване също ще е валиден, със същия срок - 1 година. 

Според здравния министър Стойчо Кацаров системата ще бъде пригодена съвсем скоро да издава сертификати и за преболедуване с антигенен тест, който трябва да е извършен в лицензирана лаборатория и да влиза в списъка с посочени от МЗ продукти. Според обещаното от "Информационно обслужване" това трябва да стане възможно в петък или най-късно - в понеделник. Кацаров се аргументира, че на територията на България със заповед на предишния здравен министър резултатите от PCR тестовете и антигенните са приравнени от 1 декември 2020 г.

- Сертификат след отрицателен резултат от тест. Тестът може да е антигенен и тогава резултатът е валиден 48 часа. Или PCR - до 72 часа. Тестовете се извършват в сертифицирани лаборатории. Не всички антигенни тестове се признават и водят до получаването на сертификат. Сертификатът отново може да бъде изтеглен от сайта www.his.bg

Антигенните тестове трябва да са безплатни, по думите на Кацаров "да залеем страната с тях". От МЗ са поръчали 1 млн. теста. Вземането на пробата се залаща на съответната лаборатория. 

Заповедта на здравния министър препраща за детайлни изисквания към предишна заповед, която е за правилата за влизането в страната, но в приложенията към нея има и списъци на одобрените тестове и на ваксините. 

Въпреки честото обсъждане на темата и многото мнения по нея - тест за антитела няма стойност и не влиза в опциите за получаване на зелен сертификат. Експертното мнение е, че подобни изследвания не са достатъчно надеждни. 

Най-добре е да винаги да имате със себе си хартиен вариант на съответния вариант на COVID сертификата, който да можете да представите при проверка.