Русия се приближава към използването на природния газ като политическо оръжие, смята Еймъс Хохстийн – съветник на американския президент Джо Байдън по въпросите на глобалната енергийна сигурност.

Той участва в телефонен брифинг за журналисти в Брюксел.

„Мисля, че се приближаваме към това. Ако Русия наистина има газ, който да доставя, и избира да не го прави, и ще го направи само ако Европа изпълни други искания, които нямат абсолютно никаква връзка, е трудно да се твърди, че не е така“, отговори Хохстийн на въпрос.

Според съветника цените на газа в Европа са скочили не само заради събитията там, но и заради сухото лято в Китай, довело до намаляване на производството на енергия от ВЕЦ, както и от засилената световна конкуренция за природния газ.

Русия е в най-добра позиция да се притече на помощ на Европа, допълни Еймъс Хохстийн.

„Според мен няма съмнение, а и оценката на самата Международна агенция по енергетиката (МАЕ) е, че единственият доставчик, който може да направи голямата разлика за европейската енергийна сигурност  в този момент за тази зима, е Русия. Сега тя може да увеличи производството на газ. Тя трябва да го направи бързо и да го доставя по съществуващите тръбопроводи“, каза президентският съветник.

В същото време той смята, че САЩ и особено Европа не трябва да бъдат тласкани към отмяна на съществуващите ограничения, регулационни процеси и закони относно доставките на газ, само и само да бъде облекчена кризата. Ситуацията може да бъде овладяна с други средства и механизми.

„Северен поток 2“ не е вариант преди март 2022 г., каза още Хохстийн. Одобряването на проекта от германското правителство и от Европейската комисия ще отнемат поне 4 месеца.

„Щом това е изяснено и мисля, че всички го разбират, надявам се да можем да се придвижим следващото ниво на разговори, за да гарантираме, че на Европа ще бъдат доставени колкото се може повече количества газ за тази зима“, изтъкна Хохстийн.