Facebook и YouTube свалиха от платформите си видео на бразилския президент Жаир Болсонаро, в което крайнодесният лидер изказва погрешното твърдение, че ваксините срещу COVID-19 могат да предизвикат СПИН и други болести, съобщиха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

"Ние премахнахме видео от канала на Жаир Болсонаро, защото нарушава нашата политика за медицинска дезинформация относно COVID-19 с твърдението, че ваксините не намаляват риска от разболяване и предизвикват други заразни болести", посочи YouTube в изявление.

Според правилата на компанията Болсонаро няма да може да публикува нови видеа през следващите седем дни. Останалите видеа в канала му, който има 3,5 милиона абонати, продължават да са налични в YouTube.

Говорител на Facebook от своя страна заяви, че политиката на компанията не разрешава твърдения, че ваксините срещу COVID-19 убиват или разболяват хората.

Във видеото си, разпространено в четвъртък по няколко платформи, Болсонаро споменаваше слух, според който в официални доклади на британското правителство се изказвало "предположението", че напълно ваксинирани хора развиват вируса на СПИН "много по-бързо от предвиденото", припомня АФП.