Законодателното събрание на Хонконг прие закон, забраняващ филмите, които Китай прецени, че нарушават интересите й в сферата на националната сигурност, предаде Би Би Си. Новият акт е свързан със закона за национална сигурност, наложен от Пекин миналата година, който е толкова широкообхватен в тълкуването на понятието "национална сигурност", че на практика покрива всякаква форма на критика срещу комунистическата страна.

Той бе отговор на бурните протести в Хонконг през 2019 г. 

Филмите, които в бъдеще попаднат под ударите на закона, могат да донесат на създателите си до 3-годишна ефективна присъда и глоба до 130 000 американски долара.

Законът дава право на главния секретар (втората най-високопоставена позиция в Хонконг) да отнема лиценза на филма, ако реши, че той "поддържа, подкрепя, величае, окуражава или подбужда към действия, които могат да застрашат националната сигурност".

Според критици напълно ще бъде задушена местната филмова индустрия. Режисьорът Киуи Чоу, чийто документален филм "Революцията на нашето време" за протестите от 2019 г. бе представен на фестивала в Кан тази година, обяви пред Ройтерс, че законът "ще засили автоцензурата и ще подхрани страх сред кинодейците".

През юни местно кино спря излъчването на награждавания документален филм "В червената тухлена стена", също посветена на протестите през 2019 г., а разпространителят загуби държавно финансиране.

Книгоиздателите пък признават, че се самоцензурират. Най-големият продемократичен вестник Apple Daily беше затворен по-рано тази година, след като срещу него бе открито разследване по закона за националната сигурност.

Законопроектът беше приет с обикновено вдигане на ръце на последното заседание през настоящия мандат на събранието. И въпреки липсата на опозиция в законодателната власт, депутатите проведоха дебат, предаде кореспондент на Би Би Си.

Съветникът Лук Чунг Хунг подчерта, че творчеството не е накърнено от предложения закон за цензурата, а от политическите филми въобще. Друг съветник, Присила Люнг, която е и професор по право, настоя, че законопроектът е в пълно съответствие със законите за правата на човека. Тя също се надява да се спре излъчването на филми, които "промиват мозъците" на младите жители на Хонконг.

През декември в Хонконг ще се проведат избори. Но няма "заплаха" от сформирането на мощен продемократичен лагер. Въведени за нови изборни закони.

Много опозиционерите вече са в затвора или в изгнание.