Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов награди участниците в спасителните действия на заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“.

"Гордея се с вас - Господ да ви пази и да сте здрави!", каза комисар Николов след награждаването.

Както е известно, неговата дирекция обединява бившите Пожарна и Гражданска защита.

"За мен е чест да бъда сред вас – хората, които в рамките само на няколко часа успяха да осигурят безопасни условия за евакуацията на екипажа на "Вера Су". Това беше достойно оценено. Вие се превърнахте в спасители за хора в беда. Гордея се с вас.", поздрави участниците Николов.

Благодарствено писмо изпрати и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

Корабът с турски и азерски екипаж, плаващ под панамски флаг, прекара 36 дни заседнал в скалите край Камен бряг. Това отприщи множество шеги и закачки в социалните мрежи, а представители на предишната и сегашната власт дори се замеряха с обвинения в рамките на предизборната кампания.

На 26 октомври сагата приключи, след като "Вера Су" беше изтеглен до един от доковете на пристанище Варна. Акцията продължи 10 часа. Съдбата на кораба от тук нататък зависи от волята на собственика му, отбелязва БНТ.

Сложната операция по изтеглянето на кораба "Вера Су" от плитчините край Камен бряг се подготвяше няколко дни. Преди плавателният съд да бъде освободен от скалите, водолази направиха пореден оглед на корпуса и допълнително го укрепиха.

Разтоварени бяха и последните 700 кубически метра втечнен азотен тор, източена беше и водата от машинното отделение.