Неваксинираните над 60-годишни няма да имат забрана да излизат, каквато мярка бе въведена в Москва.

„Не се обсъжда въвеждането на забрана за излизане на неваксинираните граждани над 60 години. Зам.-здравният министър имаше предвид, че такава мярка е въведена в друга столица. Това за момента не се обсъжда у нас”, заяви министърът на труда и социалната политика и вицепремиер Гълъб Донев в ефира на „Здравей, България" на NOVA.

Пенсионери се редят за пенсия  Снимка архив

„Виждате, че броят на заразените е почти константна величина, но броят на тестваните непрекъснато нараства, което е резултат от въведените мерки. Това води до откриване на много нови случаи, които иначе, при друга ситуация, не биха били разкрити по-рано. Това ограничава и разпространението на вируса. Виждате, че от този брой на новозаразени с вируса всъщност процентът постепенно започва да спада. Въведените в момента мерки дават резултат. Мерките гарантират, че ще разкриваме все повече случаи на хора, които са във фаза, в която няма симптоматика, и ще бъде ограничено разпространението на вируса”, заяви Донев.

Министърът припомни, че един заразен с делта варианта на коронавируса заразява други 13. За управляващите успех щял да бъде, когато това число бъде ограничено под 10. Срокът за отпадане на мерките зависи от двуседмичния брой на заразени на 100 000 души.