Третите за годината избори отново изискват отговор на въпроса как ще гласуват десетките хиляди граждани, поставени под карантина и изолация заради COVID-19.

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие решение за начина на образуване на мобилните секции и разписа срокове за подаване на заявления от желаещите да гласуват с тях. Предстои и сформирането на самите секции, което е най-трудната задача - заради намирането на членове на СИК, като според разписаните правила, за всяка една те трябва да са минимум трима.

Преди дни от ЦИК признаха: нямаме капацитет да осигурим подвижни избирателни секции за всички хора, които на 14 ноември се очаква да са в карантина. Само към днес активните случаи са 96 797.

И все пак, ето какви правила разписа комисията:

Както и на вота през юли, записването за мобилна урна е максимално улеснено. Секциите за гласуване се образуват на територията на всяко населено място или район, ако до 3 дни преди изборния ден има подадени не по-малко от 7 заявления до местната власт. Заявления могат да се подват по всякакъв начин - през интернет страницата на ЦИК или съответната община, без да се изисква квалифициран електронен подпис, на безплатен телефонен номер, по пощата, по факс, на място - чрез пълномощник, без обаче да се изисква нотариална заверка за това, а самото заявление може да е в свободен текст.

Когато на територията на една община има няколко населени места, отделни секции с подвижна избирателна кутия се образуват за всяко населено място, ако има подадени не по-малко от 10 заявления за гласуване. 

Следва справка в РЗИ - дали лицето в действителност е карантинирано или изолирано, което се случва по служебен път, а после и изваждането му от списъка за мястото, на което при нормални обстоятелства би трябвало да гласува.

Дори и да не е записано предварително едно лице, то има опция за дописване в списъка в самия изборен ден, след подаване на декларация пред СИК, че не е и няма да гласува на друго място - подобно на декларациите, които подписват съгражданите ни в чужбина, които не са подали предварително заявление за гласуване. Това е важно за хората, поставени под карантина и изолация след 11 ноември, когато списъците за обслужваните с мобилна урна хора вече трябва да са готови и публикувани на сайта на общината.

Хората, които ще гласуват чрез мобилна секция заради карантинирарне или изолация нямат право да гласуват в мобилните секции, предназначени за лицата с трайни увреждания, разписа още ЦИК.

Както и предходните пъти обаче проблем може да се окаже събирането на състав на мобилните секции, като на предните два избора дискусията вървеше по линия на това членовете да са преболедували коронавирус или да са ваксинирани. Предпазните средства се осигуряват за сметка на държавата.