28 оферти за щадящи антигенни тестове за учениците са подадени в Министертството на здравеопазването. Това стана ясно при отварянето на офертите.

Комисията, която ги оценява, трябва да бъде готова с избора си до понеделник, което би позволило сключването на договори до края на следващата седмица, съобщи БНР. 

От ведомството припомнят, че необходимото количество тестове е до 400 хиляди броя, като те трябва да се правят с проби от слюнка.

През седмицата правителството отпусна 13 млн. лева, с които да бъдат купени 1,6 млн. за проверка на учениците за коронавирус.

Антигенните щадящи тестове са предназначени за ученици. Тестовете са тип близалка. Очаква се до понеделник комисията да предложи на министър Стойчо Кацаров с кои от фирмите, подали оферта, да сключи договор и това да стане факт още същата седмица.

Ключовите критерии са два - най-ниска цена и най-бърза доставка, като договорите може да са с повече от една фирма. Повечето от подадените оферти включваха писмена ценова оферта и мостра на тестовете. Само в няколко липсваше мостра.