Властите в столицата на Етиопия Адис Абеба призоваха жителите да регистрират оръжията си и да се подготвят да защитят кварталите си на фона на опасения, че бунтовници могат да настъпят към града, предаде Би Би Си.

Призивът дойде дни след като Народният освободителен фронт на Тигре (TPLF) заяви, че е превзел два града на около 400 км (250 мили) от Адис Абеба.

Федералното правителство обяви извънредно положение в цялата страна.

Правителствен въздушен удар по Мекеле, столицата на Тигре. Снимка АП / БТА

 

САЩ призоваха бунтовниците да не се опитват да превземат Адис Абеба.

Столицата е с население от над пет милиона.

Войната избухна преди година в северния регион Тигре. Оттогава TPLF напредна в съседните региони Амхара и Афар. Хиляди хора бяха убити, а повече от два милиона напуснаха домовете си от началото на конфликта.

TPLF казва, че иска да прекъсне обсадата на Тигре, където ООН смята, че 400 000 души живеят в „условия, подобни на глад“.

Международните усилия за посредничество за прекратяване на огъня между правителството и бунтовниците, които се опитаха да се отцепят заради политическите реформи на премиера Ахмед Абий, досега се провалиха.

Тигрейски бежанци на границата между Етиопия и Судан. Снимка АП / БТА

 

Бюрото за мир и сигурност на Адис Абеба даде на жителите два дни да регистрират оръжия или да ги дадат на правителството или на роднина, който може да използва огнестрелно оръжие, съобщи държавното радио.

Бюрото заяви и, че хората трябва да се "организират" сами и да работят със службите за сигурност, за да "контролират" своите квартали, се казва в доклада.

TPLF казва, че е превзела стратегическите градове Деси и Комболча и планира да настъпи към Кемисе, на около 325 км от столицата. Правителствени представители преди това отхвърлиха тези твърдения като "пропаганда".

В телевизионно обръщение в понеделник Абий каза, че чужди сили се бият заедно с TPLF. Той не даде подробности, а от TPLF отхвърлиха обвинението.