МВР от сутринта проведе акции като под индиго в кварталите с компактно ромско население в Русе и Бургас.

В крайдунавския град полиция и ГДБОП са влезли още преди 7 ч в една от махалите в квартал „Родина”. Все още няма официално потвърждение за какво е акцията. Подобни операции обаче изобилстват в предизборното време, като най-често мишена на МВР са лихварите, които "държат" целите квартали по най-разнообразни начини - включително с вересии в магазина, обещания за дърва, опрощаване на заеми и пр.

Живеещи в района се оплакаха пред Нова тв, че са пристигнали полицаи, жандармеристи и служители на отдела за борба с организираната престъпност. Според тях са стресирали децата.

Има задържан, а в жилище са открити около 30 хиляди лева. Търсени са и тетрадки и списъци с имена на евентуални гласоподаватели, допълва Нова.

Хората в квартала категорично отричат да се занимават с купуване на гласове. 

Сходна акция се провежда и в Бургаско, където от зори е сформирано временно КПП на входа на село Руен и се проверяват автомобили, които влизат. Полицейски патрули са разположени и в ромската махала на селото, излъчи бТВ.

По идентичен тертип - двама души са арестувани, намерени са и списъци с имена на хора по информация на полицията.

Макар от МВР все още да няма официално съобщение, според медията акцията е част от мащабна полицейска операция срещу купуване на гласове, която на територията на Бургаска област тече от началото на миналата седмица.

Проверяват се хранителни магазини, заложни къщи и малки търговски обекти, в които се дават стоки на вересия. Целта е да се предотврати схемата на въвличане на по-бедната част от населението, която е склонна да участва в купения вот срещу опрощаване на дълг.

Задържани за търговия с гласове имаше и на изборите през юли в Руен.

Както Клуб Z писа, вече на два пъти министър Бойко Рашков отказва да създаде междуведомствено звено с прокуратурата, която да научава в реално време за действията на вътрешното министерство. Той открито твърди, че държавното обвинение проявява избирателност в работата си спрямо две партии и нареди МВР да праща разработките си постфактум - след като при секретност е извършило самите оперативно-следствени действия срещу търговците на гласове.

"Специализираната полицейска операция на територията на цялата страна започва от днес. Операцията е разпоредена от главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров. В нея са ангажирани в максимален обем полицейските сили, с които разполага МВР. Освен служители на СДВР и ОДМВР, участват и екипи на главните дирекции „Национална полиция“ и „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“. Основната задача е превенция и противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство, противодействие на конвенционалната престъпност и установяване на издирвани лица. Паралелно с това се извършват и проверки по отношение на гражданската регистрация. Операцията ще продължи до произвеждането на изборите на 14 ноември", гласи официалното съобщение на МВР за проверките.