Астронавтите, които трябва да напуснат Международната космическа станция през уикенда, ще са принудени да използват памперси при прибирането си на Земята, тъй като тоалетната в тяхната капсула е извън строя, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Астронавтката на НАСА Меган Макартър описа вчера ситуацията като "неотговаряща на най-високите стандарти", но поддаваща се на справяне.

Космическият полет е пълен с множество малки предизвикателства, каза Макартър на пресконференция, в която участва от орбита. Това е просто още едно от тези, с които ще се сблъскаме, затова не се тревожим прекалено.

Пътуването към Земята ще трае 20 часа.

Френския астронавт Тома Песке каза на журналистите, че изминалите 6 месеца са били доста натоварени за него и колегите му. Астронавтите извършиха поредица от излизания в космоса, за да регулират електроснабдителната мрежа, изтърпяха непредвидени тласъци на двигателя, предизвикани от скачени руски компоненти, накарали МКС да започне да прави кратки завъртания, и посрещнаха на борда частен руски снимачен екип.

Астронавтите трябваше да се заемат и с теча от тоалетната като издърпат панели в капсулата, под които се била събрала урина. Проблемът бил забелязан за пръв път по време на частния полет на "Спейс Екс" през септември, когато се извадила тръба и под панелите на пода се разляла урина.

Инженери установиха, че капсулата не е структурно компрометирана от телесната течност и ще е безопасна за полета към Земята.