Съпругът и синът на кметицата на Симеоновград Милена Рангелова са задържани за купуване на гласове. Това каза днес на брифинг в града министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. В цялата страна вървят акции на полицията срещу такива схеми, като има и други задържани.

"Искам да изразя своето безпокойство от факта, че политическа партия ГЕРБ активно заплаща участието си в изборите. Желае на базата на престъпления, които се извършват преди вота, да влезе отново във властта. Което е позорно за една политическа партия", заяви той.

В Симеоновград е открита голяма сума пари, както и списъци на избиратели. Сред задържаните в града е и "известен политически активист, който, чрез посредник и с осигуряване на финансови средства, е ангажирал няколко души, които да гласуват за партия ГЕРБ", каза още Рашков.

Той допълни, че има свидетели, които се разпитват пред съдия. А този, който е осигурил посредничеството, ще бъде задържан.

Рашков изрази надежда, че Рангелова не е свързана с купуването на гласове. В помещения са открити 20 000 – 25 000 лв., валута и списъци с имена. Имало подготвени облаги от най-различен характер.

Арести в цялата област

В Любимец снощи са проверени два адреса. Открити са 75 000 лв., половин килограм злато и много ценни предмети, иззети са лични и дебитни карти. 65 000 лв. са намерени в друг дом. Задържани са двама мъже, като разследването продължава.

Също снощи в село Малко градище е проверен търговски обект, стопанисван от съпругa на кметицaта на селото. Открити са списъци с имена, като са задържани и двамата.

В Хасково има един задържан, а десетина са разпитани. Има открит списък с имена, като са се предлагали облаги за гласуване.

Кметицата на Симеоновград е близка с Георги Станков, вторият в листата на ГЕРБ в Хасково след Делян Добрев, научи Клуб Z от сигурни източници от Хасково.

Той е ветеринарен лекар от Любимец. След вота на 4 април той се оказа национален рекордьор по преференции сред активистите и симпатизантите на ГЕРБ, като остави далеч след себе си даже премиера Бойко Борисов.

В Хасковския избирателен район, откъдето Станков се кандидатира за народен представител, той получи 13 828 преференциални гласа. Докато предпочитанията за Борисов в двете листи, на които той беше водач, София и Пловдив бяха съответно 7219 и 5424. Така Станков успя да задмине по преференции дори шоумена Слави Трифонов, който като водач на листата на "Има такъв народ" във Варна получи 13 614 лични гласа.